Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Grafheuvels met archeologische vondsten op de Westerheide

Het blijft een apart gevoel om te wandelen op grond waar 5000 jaar geleden mensen werden begraven. Op de Westerheide bij Hilversum (Goois Natuurreservaat) zijn zeventien grafheuvels gevonden, waar bijzondere archeologische vondsten zijn gedaan.

Bronzen armringen

Het was de Hilversumse notaris Albertus Perk die het belang van de archeologische vondsten inzag. Rond 1855 onderzocht hij de grafheuvels op de Westerheide en vond tot zijn verrassing maar liefst 32 urnen. Naast veel scherven vond Perk ook een paar bronzen armringen, een fragment van een spiraalvormige vingerring en een bronzen speld.

Een van de zeventien grafheuvels op de Westerheide. Beeld: Goois Natuurreservaat.

Vingertopindrukken

Later hebben archeologen nog andere vondsten gedaan in de grafheuvels. Uit de vroege ijzertijd (800-500 v. Chr.) zijn urnenscherven gevonden met versieringen van vingertopindrukken. In 1925 vond archeoloog Remouchamps scherven met gekartelde randen. Deze scherven zijn nu te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De oudste vondsten dateren van 2500 tot 800 v. Chr.

Urn gevonden in een van de grafheuvels op de Westerheide. Beeld: Museum Hilversum.

De oversteek bij Sint Janskerkhof

Van 17 september tot en met 7 oktober 2007 trokken herders Johan Griffioen en Mirjam de Hiep van het Goois Natuurreservaat met hun schaapskudde en hond Flo over de Heuvelrug. Van de Nederrijn bij Rhenen tot aan de Gooimeerkust bij Naarden. Zij gingen op zoek naar mogelijkheden om mens en dier weer vrij van natuurgebied tot natuurgebied te kunnen laten trekken. De schaapskudde trok ook over de grafheuvels op de Westerheide.

Hilversumcultuur

Archeologen deden veel bijzondere vondsten uit de bronstijd, 1800-1200 v. Chr. Zij vonden de opgravingen zo bijzonder dat de wetenschappers er een aparte naam aangaven: de Hilversumcultuur. De aardwerken urnen uit de Hilversumcultuur zijn eenvoudige, tonvormige en dikwandige urnen. De versiering bestaat uit vinger-en nagelindrukken op de rand, gecombineerd met afdrukken van touw. Op de Westerheide zijn veel urnen gevonden. De archeologen denken zelfs dat hier het grootste urnenveld van Nederland ligt.

Geen vondsten na 500 v. Chr.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werden delen van de heide afgebrand om vergrassing tegen te gaan. Op de schoongebrande delen was toen zelfs de kleinste oneffenheid zichtbaar. Uit de periode na 500 v. Chr. zijn er geen archeologische grafvondsten meer gedaan. Het lijkt erop alsof de Westerheide en Bussummerheide een tijdlang niet meer aantrekkelijk waren om te wonen. Pas uit de vroege middeleeuwen zijn er weer vondsten van nederzettingen gedaan.

In Geologisch Museum Hofland wordt aandacht geschonken aan de prehistorische bewoning van het Gooi.
Adres: Geologisch Museum Hofland, Hilversumseweg 51, Laren.

Bron: Huis van Hilde.

Publicatiedatum: 24/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.