Graafwespen en graafbijen steken niet
De graafwespen en graafbijen die in het zandwandje op de Westerheide leven zijn solitair en steken niet. Ze leven niet zoals de stekende ‘limonadewesp’ of de honingbij in families.
Belangrijk voor natuur en voedselvoorziening
Bijen en wespen zijn belangrijk voor de natuur en daarmee ook het landschap. Zo zorgen ze voor de bestuiving van bloemen. Bovendien zijn we voor een groot deel van bijen afhankelijk voor onze voedselvoorziening. Als (bestuivende) insecten wegvallen, zal de veelzijdigheid en stabiliteit van het ecosysteem ernstig worden bedreigd. Daarom doen landschapsbeheerders er alles aan om de insecten een goede leefomgeving te bieden. Bijen en wespen houden van zand en zon. Een op de zon gelegen steil zandwandje is dan ook een ideale nestplek voor de insecten.
Broedkamers bijen
Bijen en wespen zien er heel verschillend uit. Bijen zijn sterk behaard en hebben aan de poten speciale stukjes om stuifmeel te bewaren. De graafbijen doen hun naam eer aan en graven nestgangen. Aan het einde van zo’n gang maken de bijen broedkamers en laten daar stuifmeel achter. In elke gevulde broedkamer legt de vrouwtjesbij een ei. Het achtergelaten stuifmeel is voldoende voor de larf om zich te ontwikkelen. De moederbij neemt het leven verder gemakkelijk en kijkt niet meer naar haar kroost om.
Nest wespen hermetisch afgesloten
Ook de graafwespen nestelen in het zand en graven holletjes. Ze vangen vliegen, rupsen en bladluizen en slepen die naar hun nest. Op de prooien legt de vrouwtjesgraafwesp een ei. De larven hebben voldoende voedsel om zich te ontwikkelen. Sommige soorten graafwespen vullen regelmatig de voedselvoorraad aan. Andere zorgen bij het begin al voor voldoende voedsel en sluiten het nest hermetisch af.
Publicatiedatum: 23/05/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.