Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het belang van de Historische Markt in Purmerend

Om het jaar wordt de Historische Markt door de Vereniging Historisch Purmerend georganiseerd. Door corona liet een nieuwe editie van de markt drie jaar op zich wachten, maar op zondag 22 januari was het weer zover. Aan de grote opkomst viel te merken dat de markt veel betekent voor de inwoners van Purmerend en de Beemster. Voorzitter Gerard Schotsman en oud-voorzitter Tineke Abercrombie vertellen over het belang van de markt en de geschiedenis van de vereniging.

De deuren van het buurthuis in Zuidoostbeemster gaan om 12:00 voor de marktbezoekers open. Deze editie vindt plaats in de Beemster. Snel staan er bij elke stand bezoekers die aandachtig luisteren naar de verhalen van het Betje Wolf Museum, zoeken tussen de tweedehands boeken of kijken of er iets in de smaak valt uit de persoonlijke collectie van de leden.

Het is een dag met nieuwe bevinden en ook een dag waar oude bekenden elkaar weer tegen het lijf lopen. Verraste blikken worden gevolgd door warme omhelzingen. Het kan weer. Tussen de stands in blijft er genoeg ruimte over die mensen benutten om elkaar in alle rust te spreken. Er ontstaan langzaam groepjes. “Het voelt meer als een reünie, dan als een markt”, vertelt Gerard Schotsman, voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend, met een glimlach op zijn gezicht.

Een groepje bezoekers is aan het bijpraten in het midden van de zaal. Foto: Bente Schonewille, 2023.

Standhouders

Standhouders zijn onder andere het Waterlands Archief, Historisch Genootschap Beemster, Serendipity, Betje Wolff en Agrarisch Museum Westerhem, Oude begraafplaats Nieuwstraat, Oud Monnickendam, Jan Viskoper, Oud Quadijk, Het Gilde stadswandelingen, Korenmolen de Nagtegaal, Hans Schipper met tiffany glaswerk, Hanneke Hupkes, Oneindig Noord-Holland, Marlies Vermeulen – verzameling, Jan Kramer – verzameling, Piet Gans en Cindy Rodermond – creativiteit. En natuurlijk de Vereniging Historisch Purmerend, die boeken en objecten met betrekking tot de geschiedenis van Purmerend verkoopt.

Als je ansichtkaarten spaart en in het bijzonder ansichtkaarten met betrekking tot Purmerend, ben je als een kind in een snoepwinkel op deze plek. De speciale gast van vandaag is Bob Hartsuiker. Hij staat bekend om zijn diorama’s (miniatuur bouwwerken). Perfect gelet op het thema heeft hij diorama’s van de Purmerendse koemarkt uitgestald.

Bente Schonewille achter de stand van Oneindig Noord-Holland. Er waren veel deelnemers voor onze geschiedenisquiz over Purmerend. Foto: Judith van Amelsvoort, 2023.

De eerste voorzitter

In 1996 overleed de eerste voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend, Jan ten Cate. Hij heeft zijn nalatenschap aan de vereniging geschonken. De vereniging is zijn spullen gaan sorteren en de spullen die niet bruikbaar waren voor eigen gebruik hebben ze verkocht op een eigen georganiseerde markt. Dit was de eerste markt die zij organiseerden. Bezoekers reageerden positief op de markt en er bleek animo te zijn om de markt grootschaliger op te zetten. Aanvankelijk was de vereniging de enige verkoper. Leden met particuliere verzamelingen klopten bij de vereniging aan met het verzoek of zij ook zouden mogen verkopen op de markt. Door de uitbreiding van de markt bedachten de bestuursleden dat ze ook de omliggende historische verenigingen wilden uitnodigen. Vervolgens is de markt blijven groeien en ontwikkelen.

Bedijking, opkomst en bloei van de Beemster. Vervaardiger: A.W. van Kleeff Molenbaat, 1856. Noord-Hollands Archief / 560 – Collectie van kaarten en kaartboeken van de Provinciale Atlas Noord-Holland, Inventarisnummer 184.

Purmerend en de Beemster

Precies een jaar geleden zijn de gemeentes Purmerend en de Beemster gefuseerd. De Beemster valt nu onder de gemeente Purmerend. De Vereniging Historisch Purmerend en het Historisch Genootschap Beemster hebben voor deze markt de handen ineengeslagen, omdat beide partijen het belang van zulke activiteiten inzien. Ze zoeken beide saamhorigheid en het behoud van geschiedenis. “Ik ben blij dat we het nu in de Beemster organiseren. De samenwerking heeft allerlei nieuwe inzichten geboden”, vertelt Gerard Schotsman. Omdat Purmerend van oudsher een stad is en de Beemster een poldergebied, kennen beide een totaal andere geschiedenis.

Tineke Abercrombie is oud-voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend en zij vertelt dat het belang van de vereniging grotendeels gaat om het bewustzijn van de geschiedenis van de stad. Door bewustzijn te creëren, is er in het verleden voor gezorgd dat monumenten nog te zien zijn in Purmerend. “Projectontwikkelaars hebben andere belangen dan wij hebben. Bij oude monumenten, waarvan wij denken dat ze veel voor de stad betekenen, proberen wij door te laten schemeren wat onze belangen zijn tegenover die van projectontwikkelaars”.

Gerard Schotsman en Tineke Abercrombie van de Historische Vereniging Purmerend. Foto: Bente Schonewille, 2023.

Bezoekers en leden

Op de markt lopen allerlei verschillende mensen rond. Iedereen heeft een connectie met gemeente Purmerend. Arent Huisman woont zijn hele leven al in Purmerend. Hij is een zevende generatie Purmerender. Zijn familie woont er sinds ongeveer 1700. Meerdere mensen steken hun hand op naar Arent wanneer hij voorbijloopt.

Er zijn ook bezoekers uit de wijk van het buurthuis zelf te vinden: “Het buurthuis maakt elke maand een pamflet met wat er te doen is de aankomende tijd. In de vorige editie stonden wij. Ze hebben goed geadverteerd”, zegt Abercrombie.

De Vereniging Historisch Purmerend heeft meerdere activiteiten in het verschiet. Elke laatste zaterdag van de maand is er een inloopmiddag. Foto’s en ansichtkaarten van Oud-Purmerend, plattegronden, kaarten, prenten, schilderijen en objecten van Purmerendse bedrijven zijn er te bewonderen, meldt de site van de vereniging. Er komt een pubquiz aan en, door groot plezier bij vorige voorstellingen, zullen er ook weer nieuwe filmvoorstellingen aankomen. Houd de website van de vereniging in de gaten voor het laatste nieuws en activiteiten.

Auteur: Bente Schonewille, met dank aan Gerard Schotsman en Tineke Abercrombie

Bent u lid van een historische vereniging of met geschiedenis bezig? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief (eens per kwartaal) voor verenigingen en (amateur-)historici!

Publicatiedatum: 03/02/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Gert Kapteijn schreef:

    Ik word graag op de hoogte gehouden van interessante historische afbeeldingen en verhalen. En daar heb ik nu ook de tijd voor.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.