Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Landfront Festung IJmuiden en de Atlantikwall

In het duingebied van Kennemerland ligt nog een groot aantal verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog. De Atlantikwall is een kustverdedigingslijn die loopt van Noorwegen tot aan Spanje. Hij is gebouwd tussen 1942 en 1945 en bestaat uit een samenhangend geheel van gewapend betonnen bunkers, batterijen, schuilplaatsen etc. Bovendien zijn er onderkomens voor de manschappen en alles wat daarmee samenhangt. Enkele onderdelen van de Atlantikwall zijn tegenwoordig beschermd als rijksmonument, zoals de luchtafweerbatterij Olmen en de kustbatterij Heerenduin.

Verdedigingslinie

Tussen Driehuis en de kustlijn ligt een verdedigingslinie die bestaat uit – van oost naar west – een antitankgracht, een antitankmuur, een rollkörpersperre (een afsluitbare poort), een kunstmatig duin en drakentanden. De rollkörpersperre is zeer bijzonder. Tijdens de oorlog werden er honderden aangelegd om de doorgaande wegen te kunnen blokkeren. Slechts twee daarvan hebben de naoorlogse opruimwoede overleefd.

Antitankgracht.

Verder is de combinatie van alle typen versperring in één linie zeer uitzonderlijk en daarom bijzonder waardevol en monumentwaardig. In Velsen gaat het voorts om honderden elementen van gewapend beton die ten dele zichtbaar zijn, maar ook om in het duinzand verscholen verdedigingswerken. In het bijzonder werd de haven van IJmuiden, dus de toegang tot het Noordzeekanaal, de nabijgelegen industrie en Amsterdam verdedigd. Vanaf januari 1944 werd IJmuiden ‘Festung’, één van de drie langs de Nederlandse kust. De voorbereiding op de verdediging van de Festung heeft ook haar weerslag gehad op de bestaande bebouwing van IJmuiden. Delen van het dorp zijn gesloopt om een vrij schootsveld voor de verdedigers te creëren.

Kaart van de Festung IJmuiden; 16 april 1945. Beeld: Wikimedia Commons

Bronnen

Publicatiedatum: 24/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.