Naarden

Lezing: Een Toscaanse prins bezoekt Nederland

In de zomer vinden er twee lezingen plaats in het Comenius Museum te Naarden, behorend bij de tijdelijke tentoonstellingen in het Rembrandtjaar. De tweede lezing gaat over een Toscaanse prins in Nederland.

>

Gratis rondleiding: Comenius Mausoleum

Veel mensen kennen het Comenius Museum in Naarden wel van naam, maar zijn er nog nooit binnen geweest. Om u te helpen deze stap te zetten, organiseert het Comenius Museum iedere eerste zondag van de maand een gratis rondleiding in het Mausoleum.

>

Portret van een stad: Naarden

De stervormige vesting op de tekening maakt dat het hier onmiskenbaar om Naarden gaat. Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en beroemd vanwege die bijzondere stervorm. De stad in de vrij nieuwe gemeente ‘Gooise Meren’ kreeg omstreeks 1300 stadsrechten van graaf Floris V, toen lag het echter nog niet op de plek van nu. Na het oprukkende water van een woeste Zuiderzee, werd besloten de stad in 1350 op een veiligere plek opnieuw te stichten. Het oorspronkelijke stratenpatroon van de vestingstad is tot op de dag van vandaag geheel bewaard gebleven. Naarden kent dan ook een beschermd stadsgezicht. Herken jij de andere kenmerken van Naarden in de tekening?

>

Vestingpad biedt zicht op ravelijnen van Naarden

Van het ravelijn via de Bedekte Weg naar het bastion – het lijkt wel geheimtaal. Maar niet voor wie in Naarden woont. De oude stad is volledig omringd door een stelsel van wallen, bastions en dubbele grachten. Lopend over de Korte Bedekte Weg van het ene ravelijn naar het andere zie je goed hoe de vestingmuren ongenaakbaar oprijzen uit het water van de brede gracht.

>

Bomen groeien op het dak van bastion Katten

Het lijkt een curieuze benaming voor een verdedigingswerk: Katten. Het bastion bij de Oude Haven in Naarden dankt die naam aan de ‘kat’, dat is een verhoging op het fort. Van die positie konden verdedigers de vijand beter bestoken. De andere bastions in deze vesting kennen in plaats van een ‘kat’ een ‘saillant’, een uitstekende punt om de aanvallers te beschieten.

>

Stadhuis Naarden straalt Gouden Eeuw uit

Naarden is eeuwenlang de belangrijkste stad in het Gooi geweest. Iets van de vroegere grandeur zie je in het stadhuis terug. Mede dankzij de dubbele trapgevel en de vele vensters, gevat in zandstenen kruiskozijnen. Het is duidelijk: hier pronkt een rijksmonument. Een fraai voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl.

>

Utrechtse Poort vormt stoere entree Naarden

Loop onder de Utrechtse Poort door en je realiseert je de kracht van de vesting Naarden. Meer dan een eeuw geleden vertelde een bezoeker die van de Bedekte Weg naar Naarden liep dat hij een uit het water oprijzende, grimmige en afwijzende vestingmuur zag. Dat bezorgde hem een gevoel van beklemming. Deze stad val je met kwade bedoelingen niet plompverloren binnen.

>

Oud Valkeveen bij Naarden

Oud Valkeveen is tegenwoordig een grote speeltuin voor kinderen. Het speelpark ligt ten noordoosten van Naarden, dicht aan het Gooimeer. De plek is al heel oud; het ontstaan ervan gaat ongeveer vier eeuwen terug. In 1645 kocht de rijke koopman Gerard Reynst een groot stuk land tussen Naarden en Huizen. Hier bouwde hij een statige boerderij en noemde het Valkeveen, naar de naam van het stuk grond waar de boerderij op gelegen was. Reynst woonde in Amsterdam. Net als veel andere rijke stedelingen uit die tijd wilde hij in het weekend – en als zijn werk het toeliet vaker – de grote, drukke stad ontvluchten en genieten van een gezonde omgeving met veel natuur.

>

Flevorama

Flevorama met zijn hoogteverschillen is een afspiegeling van de afzanding en herbeplanting rond de vesting Naarden.

>

Nieuw-Valkeveen als centrum van een familielandgoed

Naast de Viersprong (de kruising tussen de Naarderstraat, Meentweg, Flevolaan en de Huizerstraatweg) staat het landhuis Nieuw-Valkeveen. Omgeven door wegen, industrie (noordelijk van het landhuis), een Kwekerij en andere buitenplaatsen ligt het landhuis midden in wat eens haar grondgebied was.

>

Berghuis

De rijksmonumentale buitenplaats Berghuis in Naarden ligt vrij in een landschapspark. Tegen het park aan liggen een tuindersbedrijf, een overslagplaats, een villawijk en niet ver de A1. Het landhuis uit 1913 staat op de plek waar al in de zeventiende eeuw een buitenhuis was gebouwd.

>