Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Duivendrecht

‘Ik had mijn eigen Canadees!’ De Beatrixpop duikt onder Veenderij leeft voort bij Ajax Duivendrechtse scholieren halen herinneringen op Napoleon en kozakken passeren Duivendrecht Napoleon toont interesse in versterking Duivendrecht Lotgenoten: eetcafé in Duivendrecht met boeiende historie Laatste boer Duivendrecht woonde op Antoniushoeve Antoniushoeve en Wintershoven, hebben een gespiegelde bouwwijze. Dat komt door het naar voren staande winterhuis en het iets meer naar achteren ">Wintershoven haalt tijd Sophia’s hoeve terug Lommerrijke oprijlaan leidt naar hoeve Mijn Genoegen Oude kerk dommelt naast modern station Duivendrecht begroet Napoleon Het Duivendrecht van Alie is er niet meer

‘Ik had mijn eigen Canadees!’

‘Ik had mijn eigen Canadees’, grapte Netty Pieneman-de Jonge na de herdenkingsdienst. Het was 1974 en ze wandelde met haar dochtertje Evelyn en een groepje kinderen uit de buurt terug naar huis. Nog altijd woonde ze in het huis op de Kloosterstraat 22 in Duivendrecht. Na de bevrijding was nummer 17 bewoond geweest door Canadese soldaten. Thuis haalde Netty een beige envelop tevoorschijn, met daarin een briefkaartfoto van een knappe jongeman in uniform. Achterop is in potlood gekrabbeld: ’28/5 1923 – E.G. Glover – Hillsdown – Alberta – Canada’. Dat had hij er zelf op geschreven vertelde ze.

>

De Beatrixpop duikt onder

Op maandagmorgen 31 januari 1938 klonken er 51 kanonschoten door Nederland. Op paleis Soestdijk was “een flinke dochter” geboren. Haar ouders, prinses Juliana en prins Bernhard, gaven haar een naam met een mooie betekenis: Beatrix, ‘zij die geluk brengt’. De geboorte van het kleine prinsesje was de aanleiding tot het maken van een unieke pop, die werd gemaakt naar een foto van de prinses. Netty Pieneman-De Jonge uit Duivendrecht koestert haar Beatrixpop met een buitengewone geschiedenis.

>

Veenderij leeft voort bij Ajax

De Toekomst is ingehaald door de werkelijkheid. Ten noorden van de Burg. Stramanweg bij Ouderkerk startte een eeuw geleden een veenderij. Hier begon men rond 1911 met het wegbaggeren van veen. In het landschap is een deel van de omringdijk goed te herkennen.

>

Duivendrechtse scholieren halen herinneringen op

Open Monumentendag 2011 was een bijzondere dag voor Tetje Bakker (1917), Joop Bart (1920) en alle andere oud-leerlingen van de St. Joannesschool in Duivendrecht. Toen kreeg de oude gedenksteen van hun school uit 1913 een plaats in een nieuw kunstwerk. Op de oorspronkelijke plek van de school. Het gebouw zelf staat er niet meer: gesloopt. Toch is het gelukt de bewuste gedenksteen te redden van de ondergang. Het hele verhaal valt te lezen op de website van Duivendrecht Destijds, een initiatief van de Stichting Oud-Duivendrecht.

>

Napoleon en kozakken passeren Duivendrecht

‘De keizer komt!’ Overal in Duivendrecht en Ouderkerk stond het aangeplakt. In het Nederlands en Frans. Keizer Napoleon en zijn vrouw waren in aantocht. Met een indrukwekkend gevolg aan paarden, koetsen en materieel.

>

Napoleon toont interesse in versterking Duivendrecht

Het kleine Duivendrecht heeft even historie geschreven, op woensdag 9 oktober 1811. Het hele dorp was opgetrommeld om Napoleon en zijn echtgenote keizerin Marie Louise bij hun doortocht toe te juichen. Het kan moeilijk anders of het hoge gezelschap hield even halt bij de Duivendrechtse Brug.

>

Lotgenoten: eetcafé in Duivendrecht met boeiende historie

Langs doorgaande wegen trof je vanouds vele uitspanningen aan (daar waar ook de paarden even tot rust konden komen). Eetcafé Lotgenoten aan de Rijksstraatweg in Duivendrecht kent een historie die teruggaat tot voor 1730. Toen ploften vermoeide reizigers neer in de wijntapperij alhier om het stof uit hun kelen te spoelen.

>

Laatste boer Duivendrecht woonde op Antoniushoeve

Wie op het pleintje van de Rijksstraatweg in Duivendrecht staat, bij de trap naar het station, krijgt een goed beeld van wat Duivendrecht ooit was: de Sint-Urbanuskerk met de beide boerderijen en eetcafé Lotgenoten.

>

Wintershoven haalt tijd Sophia’s hoeve terug

De beide boerderijen aan de Rijksstraatweg in Duivendrecht, Antoniushoeve en Wintershoven, hebben een gespiegelde bouwwijze. Dat komt door het naar voren staande winterhuis en het iets meer naar achteren geplaatste zomerhuis. De oudste van het tweetal is Wintershoven. Deze boerderij draagt het jaartal 1883.

>

Lommerrijke oprijlaan leidt naar hoeve Mijn Genoegen

Wie de monumentale oprijlaan ziet, kan zich indenken dat je de boerderij aan het eind daarvan Mijn Genoegen noemt. Midden in de dichtgebouwde Randstad zo’n laan die rust uitstraalt. Je waant je even ver terug in de tijd. En dat klopt, want deze boerderij in Duivendrecht is vrijwel zeker gebouwd in 1800.

>

Oude kerk dommelt naast modern station

Oud en nieuw schurken tegen elkaar aan in Duivendrecht. Pal naast het hectische moderne trein- en metrostation staat een bejaarde kerk die herinnert aan de buurtschap die Duivendrecht ooit was. Met lintbebouwing langs de Rijksstraatweg. En er omheen boerenland. Dat Duivendrecht ligt nu ingeklemd tussen de bebouwing van Diemen, Bijlmermeer en Amsterdam-Oost.

>

Duivendrecht begroet Napoleon

Voor Duivendrecht was woensdag 9 oktober 1811 een grote dag. Hier overschreed Napoleon toen de huidige provinciegrens van Noord-Holland. Vergezeld van zijn echtgenote keizerin Marie Louise en omringd door een entourage van hoogwaardigheidsbekleders en zijn keizerlijke garde was hij die dag vroeg vertrokken uit Utrecht.

>

Het Duivendrecht van Alie is er niet meer

Het Duivendrecht van Alie is er niet meer. Van het boerendorpje uit haar jeugd is vrijwel niets over. Destijds speelde het hele leven van Duivendrecht zich af rond de Rijksstraatweg. Dat was dé route van Amsterdam naar Utrecht. Aan deze weg verrees de Sint Urbanuskerk, die in 1879 werd ingewijd. Pal voor deze kerk loopt de Rijkstraatweg nu dood op het betonnen bastion van een spoor- en metrostation.

>