Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Oude kerk dommelt naast modern station

Oud en nieuw schurken tegen elkaar aan in Duivendrecht. Pal naast het hectische moderne trein- en metrostation staat een bejaarde kerk die herinnert aan de buurtschap die Duivendrecht ooit was. Met lintbebouwing langs de Rijksstraatweg. En er omheen boerenland. Dat Duivendrecht ligt nu ingeklemd tussen de bebouwing van Diemen, Bijlmermeer en Amsterdam-Oost.

De rooms-katholieke kerk aan de Rijksstraatweg 230 is gewijd aan Urbanus, een paus uit de laat-Romeinse tijd. Urbanus werd de privéheilige van de Heren van Aemstel die over dit gebied heersten. Het was de heilige die opkwam voor de adel en de wijnbouw. De kerk is gebouwd in neoromaanse stijl naar ontwerp van Th. Asseler. De kerk is gewijd in 1879. Al in 1653 stond hier een kapelletje dat gaandeweg uitgroeide tot een kerkje. Restanten hiervan zijn nog zichtbaar in de pastorie. Aan de zijkant van de kerk getuigt het onderste ovale raam hier nog van. Het diende om licht in de duisternis te brengen ten behoeve van de vrouwen die de trap naar boven namen naar hun eigen gaanderij.

De St.-Urbanuskerk een eeuw geleden. De pastorie links van de Sint-Urbanuskerk met de twee torens dateert uit 1843. De Duivendrechtselaan heeft bomen aan weerszijden, karakteristiek voor deze doorgangsweg en ook voor de latere Rijksstraatweg. Je kwam op het kerkplein via een brug. De kinderen gingen aan de overkant op school, naar de St.-Joannesschool, gesticht in 1912. Beeld: Collectie Stichting Oud-Duivendrecht.

Eclectische bouwstijl

Na de reformatie (plusminus 1580) konden rooms-katholieken in plaats van in Amsterdam hier in Duivendrecht terecht. De pastorie dateert uit 1843 en geldt als een uniek voorbeeld van Waterstaatsarchitectuur uit een tijd dat de rooms-katholieken nog niet hun eigen kerken mochten bouwen. Dat deed het Ministerie van Waterstaat voor hen. Sinds 1853 mochten de rooms-katholieken onder leiding van hun bisschoppen weer eigen kerken bouwen. Architect Asseler paste in zijn ontwerp van de kerk de eclectische bouwstijl toe waarbij vooral de neoromaanse elementen opvallen. Hij verbond de kerk en de pastorie aan elkaar.

Torens drukken vreugde uit

Het geheel van kerk en pastorie inclusief de twee torens benadrukt de devotie en de vreugde om weer openlijk het rooms-katholieke geloof te mogen belijden. De kerk werd in 1879 ingewijd en heeft een belangwekkend interieur. En terwijl in Duivendrecht de kerkklokken luiden, raast naast de pastorie een treinstel voorbij.

Auteur: Jo Blom

Publicatiedatum: 26/04/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.