Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wintershoven haalt tijd Sophia’s hoeve terug

De beide boerderijen aan de Rijksstraatweg in Duivendrecht, Antoniushoeve en Wintershoven, hebben een gespiegelde bouwwijze. Dat komt door het naar voren staande winterhuis en het iets meer naar achteren geplaatste zomerhuis. De oudste van het tweetal is Wintershoven. Deze boerderij draagt het jaartal 1883.

Familie poseert voor Sophia’s hoeve.

Voor Sophia’s hoeve staat vader Gerrit van Lubeck in 1917 hand in hand met zijn oudste zoon Harm (geboren in 1913). Moeder Alida van Lubeck – de Vries draagt de tweede zoon Jan, geboren 21 juni 1916. De dame ter linkerzijde is waarschijnlijk het dienstmeisje. Deze foto is aan de Stichting Oud-Duivendrecht beschikbaar gesteld door mevrouw Hermien Prins – van Lubeck. Zij is in 1922 op Sophia’s hoeve geboren en heeft er tot de verhuizing negen heerlijke jaren gehad.

Familie poseert voor Sophia's hoeve.Familie poseert voor Sophia’s hoeve.

Wintershoven (Rijksstraatweg 224-226) heette vroeger Sophia’s hoeve. De huidige eigenaren hebben de boerderij, nadat die tot rijksmonument verklaard werd, grondig gerestaureerd. Kosten noch moeite zijn gespaard om tot in detail de oorspronkelijke vormgeving terug te brengen. Het resultaat mag er zijn. Je kunt nu in volle glorie zien hoe een dergelijke veeboerderij in staat was zuivel te produceren voor de stad. Achter de boerderij verheft zich de hooiberg en op het weiland grazen ’s zomers de schapen.

Inspiratiebron voor kunstenaars

Het ensemble van de twee boerderijen Antoniushoeve en Wintershoven is onvervangbaar in zijn soort van Hollandse boerderij in een veenweidegebied. Beide hoeves en de zeventien andere die Duivendrecht ooit rijk was, inspireerden Rembrandt, Mondriaan maar ook Jacob Olie in hun respectievelijke schilder- en fotokunst. Duivendrecht was een levendig en kleurrijk lintdorp, dat zich uitstrekte langs de Rijksstraatweg naar Abcoude.

Eerste steen

Een fraaie beeldentuin en expositie op de deel van Wintershoven maken duidelijk dat tegenwoordig een culturele bestemming in de hoeve mogelijk is gemaakt. Aan de ouderdom van het pand herinnert de eerste steen, gelegd op 9 juni 1883. Toen kreeg de boerderij de naam Sophia’s hoeve. De steen bevindt zich nog op de oorspronkelijke plek. Alleen draagt de boerderij nu de familienaam van de huidige eigenaren: Wintershoven.

Auteur: Jo Blom.

Publicatiedatum: 26/04/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.