Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Laatste boer Duivendrecht woonde op Antoniushoeve

Wie op het pleintje van de Rijksstraatweg in Duivendrecht staat, bij de trap naar het station, krijgt een goed beeld van wat Duivendrecht ooit was: de Sint-Urbanuskerk met de beide boerderijen en eetcafé Lotgenoten.

Antoniushoeve is de jongste van de twee gespiegelde boerderijen, zichtbaar aan beide vooruitspringende winterhuizen en kleinere meer naar achter geplaatste zomerhuizen. Beide hoeves zijn als een bijzonder ensemble in 2003 tot rijksmonumenten verklaard. Op deze plek stonden vroeger de kerkboerderijen, die in eigendom van de kerk aan pachters in onderhoud gegeven werden. Deze pachters droegen een deel van de opbrengst af aan de kerk.

Verkeerswegen doorsnijden weilanden. In het lijnenspel van autowegen valt het nietige Duivendrecht nauwelijks op. De luchtfoto is gemaakt in 1954 bij de opening van de dubbelbaans snelweg A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Rechts naast de Sint-Urbanuskerk met de twee torens ligt de Antoniushoeve. Uitgestrekt weiland rond het dorp viel ten offer aan het doorgaande verkeer. Beeld: collectie Stichting Oud-Duivendrecht.

Roosvenster

De Antoniushoeve dateert uit 1889 en was duidelijk opgezet als melkveebedrijf. Kenmerkend was de grote kaaskelder onder het winterhuis. De opbrengsten van deze veeboerderijen werden verhandeld in Amsterdam. De laatste boer van Duivendrecht en pachter van deze hoeve, Ferdinand van Schaick, was op de boerderij geboren en overleed er in 1910. Hij was toen 91 jaar oud. Aan de kerkzijde van de boerderij bevindt zich een kleurrijk roosvenster dat als een eind negentiende-eeuws modesnufje geldt.

Weiland tot aan Amstel

Het weidegebied achter beide boerderijen strekte zich vroeger uit tot de Amstel. Toen vormde de Rijksstraatweg door Duivendrecht de snelste route van de hoofdstad naar en van Utrecht. Deze Rijksstraatweg was, zou je kunnen zeggen, tot 1954 de voorloper van rijksweg A2. Eerder, midden negentiende eeuw, betekende de aanleg van een spoorlijn een doorsnijding van het polderland tussen Duivendrecht en de Amstel.

Gelukkig is door toedoen van een vroegere pastoor dit fraaie plekje Duivendrecht in moderne combinatie met het stationsplein blijven bestaan. Zo koestert Duivendrecht nog een beetje het oude agrarische hart in een omgeving van flats, razend snelverkeer en langs denderende intercity’s.

Auteur: Jo Blom

Publicatiedatum: 26/04/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.