Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuws

Oudste archief Noord-Hollands Archief gedigitaliseerd

Het oudste archief in de collectie van het Noord-Hollands Archief (NHA) is nu geheel online toegankelijk. De integrale digitalisering van het archief van de abdij van Egmond is afgerond. Hierdoor levert het NHA een unieke bijdrage aan het behoud en de toegankelijkheid van ons erfgoed, want dit archief is van groot belang voor de Nederlandse geschiedenis: in de abdij begint het verhaal van Holland. Om de afronding van dit bijzondere project te vieren, organiseert het Noord-Hollands Archief een Middeleeuws Midzomerfestival en een symposium op 21 en 23 juni.

> Book 2 min

De Evenaar winnaar Erfgoedprijs 2025

De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek heeft de jaarlijkse Erfgoedprijs uitgereikt aan basisschool De Evenaar. De jury bestond dit jaar uit Wim de Wagt, Marcel van Heck, Florianne van Hees, Arno Schumacher en Otie van Vloten. De jury is verheugd dat er in Heemstede en Bennebroek zoveel erfgoed onder de aandacht gebracht wordt.

> Book 1 min

Fotofestival Naarden

Van vrijdag 13 juni tot en met zondag 6 juli 2025 wordt de historische vestingstad Naarden opnieuw het decor voor het toonaangevende fotografie-evenement. FFN biedt een podium aan jonge, experimentele makers en gevestigde fotografen, en nodigt hen uit hun werk te tonen aan een breed en nieuwsgierig publiek.

> Book 1 min

Vier maal Nederland – Schatten uit het Rijks

Vanaf 1 juni opent de online expositie ‘Vier maal Nederland – Schatten uit het Rijks’ haar virtuele deuren. Deze expositie biedt het publiek de kans om de schilderijen uit het Rijksmuseum te bewonderen die deel uitmaakten van de vier reizende tentoonstellingen Lage Landen, Hoge Luchten, Koele Wateren en Hete Vuren – maar nu online, dus voor iedereen, overal en altijd. Maak een reis door vier eeuwen Nederlandse schilderkunst, op zoek naar de identiteit van Nederland,. Geniet van topstukken van schilders als Cornelis Springer, Jan Steen, George Breitner en Jacob van Ruisdael.

> Book 2 min

Koning opent expositie beeldhouwer Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 17 juni de overzichtstentoonstelling ‘Artus Quellinus, beeldhouwer van Amsterdam’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De expositie, tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum, is een geschenk aan Amsterdam ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad.

> Book 3 min

Amsterdam grijpt in bij vervallen monument

Het stadsdeel West heeft een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaar van het gemeentelijk monument Sara Burgerhartstraat 1-3 in Amsterdam. Erfgoedvereniging Heemschut hoopt, dat de eigenaar naar aanleiding daarvan onder andere het betonrot, het metselwerk met de muurankers en het voegwerk, en de kozijnen zal aanpakken. De afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente ziet toe op een verantwoorde aanpak van de werkzaamheden.

> Book 1 min

Commissaris van de Koning en burgemeester openen Cruquiuspaviljoen

Op woensdagmiddag 11 juni openen de commissaris van de Koning Arthur van Dijk en burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans het nieuwe museumpaviljoen van het Cruquius Museum in Cruquius. Deze bijzondere uitbreiding, gelegen naast het iconische stoomgemaal De Cruquius – een rijksmonument uit de top 100 van Nederland – versterkt de museale beleving en brengt het ontstaan en de ontwikkeling van de polder op indrukwekkende wijze samen.

> Book 1 min

Van Gogh Museum verwerft eerste werk Matisse

Het Van Gogh Museum heeft voor het eerst een werk van Henri Matisse (1869–1954) verworven. Het museum vervult hiermee de langgekoesterde wens om de deelcollectie van Van Goghs ‘navolgers’ uit te breiden met een schilderij van de kunstenaar. Het werk Olijfgaard in Collioure (1905) van Matisse wordt gepresenteerd aan het publiek naast een rietpentekening van Vincent van Gogh (1853-1890). Behalve de expressieve kleuren was juist ook Van Goghs dynamische tekenstijl van directe invloed op het werk van Matisse.

> Book 3 min

Het Oer-IJ op TV

Vanuit stichting Oer-IJ is in 2024 een prachtig boek gerealiseerd over de verrassende natuur van het Oer-IJ landschap. Het landschap in Noord-Holland tussen Amsterdam, Velsen en Alkmaar. Nog steeds zijn sporen te zien van waar eens een zijtak van de Rijn bij Castricum in zee uitmondde. Dit boek heeft de aandacht getrokken van de redactie van Vroege Vogels TV en men wilde graag een aflevering over deze natuur maken. De opnames vonden plaats begin mei, en de uitzending is op zondag 15 juni a.s. om 19.25 uur op NPO2.

> Book 1 min

Dag van de Architectuur 2025

In 2025 is het thema van de Dag van de Architectuur ‘In Transitie’. Deze landelijke manifestatie vindt dit jaar plaats in en rond het weekend van 14 en 15 juni. Dan organiseren diverse architectuurcentra wandelingen, rondleidingen, fietstochten en andere activiteiten.

> Book 2 min

Expositie: Reise Nach Jerusalem

Vanaf donderdag 5 juni toont kunstenaar-fotograaf Linda Bais een deel van haar installatie ‘Reise Nach Jerusalem’ in het Archiefcafé van het Noord-Hollands Archief.

> Book 1 min

Ossip Zadkine: Mens, Mythe & Metamorfose

Buiten straat de zon, in de zalen van Museum JAN straalt het werk van niemand minder dan Ossip Zadkine. Een indrukwekkende selectie beelden van deze wereldberoemde kunstenaar is bijeengebracht in de tentoonstelling, waarin ook een andere kant van zijn kunstenaarschap wordt belicht.

> Book 3 min

Verrassende blik op natuur en kunst in Flower Art Museum

Wat gebeurt er als kunst en natuur samenkomen op het snijvlak van humor, verwondering en vervreemding? De nieuwe tentoonstelling ‘De Kunst van het Onverwachte’ in het Flower Art Museum neemt bezoekers vanaf zondag 1 juni mee op een speelse én kritische reis langs werken waarin de natuur op verrassende manieren tot leven komt.

> Book 1 min

Eva Kasbergen – Het magische moment

Al geruime tijd is fotografe Eva Kasbergen aan het werk in de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn te Loosdrecht. De magie van de tuin inspireert haar, een tuin waarin de tijd even stilstaat. Rust en toch steeds in beweging. Een tuin die altijd lijkt te ritselen, een zucht van wind, dwarrelende bladeren, de vele dieren. Ze laten Kasbergen haar gang gaan, terwijl ze een glimp van de magie probeert te vangen.

> Book 1 min

Duik in de geschiedenis: € 6,8 miljoen voor scheepswrakken bij Texel

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap investeert € 6,8 miljoen in het behoud van cultureel erfgoed onder water, waaronder de historische scheepswrakken bij de Rede van Texel. Met dit bedrag wordt een aantal concrete maatregelen mogelijk gemaakt om archeologie onder water beter te beschermen, te onderzoeken en toegankelijk te maken voor toekomstige generaties. De provincie Noord-Holland is blij met dit besluit en noemt het een belangrijke ontwikkeling voor de nationale aanpak van onderwatererfgoed.

> Book 2 min

Annie M.G. Schmidt krijgt steen in Nieuwe Kerk

De Openbare Bibliotheken in Nederland vieren morgen de nationale Annie M.G. Schmidt-dag; tegelijkertijd vindt de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-week plaats van uitgeverij Querido. Aan de vooravond van de Kinderboekenweek 2025 – thema Vol Avontuur – krijgt de ‘koningin van de jeugdliteratuur’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een schrijverssteen.

> Book 2 min

Pop-up tentoonstelling Erfgooiers

De historie en het archief van de Erfgooiers staan centraal tijdens de publieksactiviteiten, in het kader van het Erfgoedfestival, die van vrijdag 13 juni tot en met zondag 15 juni worden georganiseerd bij het Archief Gooi en Vechtstreek.

> Book 1 min

Wandelroute door historie ’s-Graveland

Ter ere van het 400-jarig bestaan van ’s-Graveland heeft Natuurmonumenten op buitenplaats Gooilust op donderdag 15 mei een nieuwe cultuurhistorische wandelroute gepresenteerd: Buitenplaatsen van ’s-Graveland – Een cultuurhistorische wandeling. Sommige sporen uit het rijke verleden zijn herkenbaar in het landschap, andere leer je zien met een beetje hulp. Reden voor de boswachters van Natuurmonumenten om dit verleden voor iedereen toegankelijk te maken aan de hand van een wandelroute in boekvorm.

> Book 1 min

Ontdek het Muiderslot als nooit tevoren!

Stap binnen in een wereld vol verhalen en ontdek de vernieuwde vaste opstellingen op het Muiderslot. Laat je meenemen door 700 jaar geschiedenis en leer alles over de bewoners, zoals Graaf Floris V en P.C. Hooft, én de interessante gasten die hier over de vloer kwamen.

> Book 0 min