Historische wandeling: Cruysbergen en Gijzenveen

Op zondagochtend 19 april wordt een wandeling door het gebied Cruysbergen en Gijzenveen verzorgd door natuurgidsen van het IVN Gooi en Omstreken. Thema is ‘Het ontstaan van Nederland en het Gooi’.

Gebied Het Gijzenveen vormt een belangrijke schakel tussen de natuurgebieden Zanderij Cruysbergen en Gijzenveen, Laegieskamp en Naardermeer. Cruysbergen is een voormalige zanderij. Aan het eind van de vorige eeuw, na de ontzanding, is het noordelijke gedeelte geschikt gemaakt voor landbouw.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 – 2 uur. Tijdens de wandeling wordt ingegaan op het historisch perspectief van het gebied, de natuurbruggen in het Gooi, de flora en fauna van het gebied en enkele specifieke accenten als een toelichting op de voormalige kolonie Walden. Tijdens de excursie is er ruimte voor vragen.

Het gebied Cruijsbergen/Gijzenveen vanuit de lucht. Foto: Goois Natuurreservaat.

Praktisch

De natuurexcursie is geschikt voor alle leeftijden. Stevige wandelschoenen zijn wel van belang (waterdichte i.v.m. mogelijk drassig gebied). Honden mogen mee, mits aangelijnd.

De wandeling start om 10.00 uur aan de Nw. ‘s-Gravelandseweg t.h.v. nr 68, Bussum. Verzamelen vanaf 9.45 uur. Deelname aan de wandeling is gratis, een vrijwillige bijdrage voor IVN wordt op prijs gesteld.

Voor deelname vooraf graag wel even opgeven via het aanmeldformulier op ivn.nl/afdeling/gooi-en-omstreken/activiteiten of via een e-mail naar wandelingen@ivngooi.nl.

In verband met het corona-virus is het niet zeker of de activiteit doorgaat. Houd de website van de organiserende partij in de gaten.