Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Sinterklaasfeest in oorlogstijd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het Sinterklaasfeest vaak gewoon door. Thuis werden er gedichten gemaakt, de Verkadefabriek in Zaandam maakte letters van taaitaai bij gebrek aan chocolade en vliegtuigfabrikant Fokker gaf zijn werknemers een Sinterklaascadeautje voor de kinderen.

Sociaal bedrijf

Vliegtuigfabriek Fokker was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog gevestigd in Amsterdam-Noord en bood werkgelegenheid aan 4100 mensen. De fabriek bestond uit verschillende takken: de civiele tak, waar verkeersvliegtuigen gebouwd werden, en de militaire tak, waar oorlogsvliegtuigen gebouwd werden. De fabriek raakte door geallieerde bombardementen in 1943 zwaar beschadigd waarbij meer dan 200 mensen omkwamen. In 1951 verhuisde het bedrijf naar Schiphol.

Poppenwagen en bouwdoos

Fokker was een sociaal bedrijf dat veel voor zijn werknemers deed. Ook Sinterklaasvieringen hoorden daarbij. Tijdens het Sinterklaasfeest na het einde van de oorlog ontvingen de kinderen van een aantal werknemers een bijzonder Sinterklaascadeau. De meisjes kregen een blauwe poppenwagen, de jongens een meccanoachtige bouwdoos. De poppenwagen was gemaakt van afvalmaterialen uit de vliegtuigbouw.

Poppenwagen, 1945 – 1946, personeel Fa. Fokker, Amsterdam. Collectie Amsterdam Museum, inventarisnummer: KA 20664

Auteur: Maarten Jansen

Publicatiedatum: 30/11/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.