Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Sinterklaas op de Dam

Sinterklaas is niet alleen aan het eind van het jaar zichtbaar in Amsterdam, als de winkels zich vullen met Sinterklaassnoepgoed, de pieten in de Bijenkorf omhoog klimmen en de intocht van de Sint en zijn knechten is geweest. Sinterklaas is het hele jaar zichtbaar en wel op één van de drukste plekken van Amsterdam: de Dam.

Legende op een gevelsteen

Op de Dam, aan de kant van de Nieuwendijk, is al eeuwenlang een gevelsteen te zien met daarop de heilige bisschop. Op de gevelsteen is te zien hoe hij met zijn rechterhand een tobbe met daarin drie naakte kindertjes zegent. Deze voorstelling gaat terug op één van de vele legendes die aan Sint Nicolaas zijn toegeschreven.

Kindervriend

Drie studenten die op reis waren werden ’s nachts in hun slaap beroofd en vermoord door de herbergier en zijn vrouw. De lichamen werden in stukken gesneden en in een vleeskuip ingepekeld met zout water. Sint Nicolaas kwam niet lang daarna bij de herberg, gewaarschuwd door een engel die hem had verteld wat er was gebeurd. Sint Nicolaas bracht de drie jongemannen weer tot leven. Sindsdien wordt Sint Nicolaas gezien als kindervriend.

De gevelsteen is al vanaf begin zeventiende eeuw aanwezig op de Dam. Bij elke verbouwing of vernieuwing van het pand werd de gevelsteen altijd weer teruggeplaatst. Onlangs is de gevelsteen ook van een nieuw laagje kleur voorzien.

Gevelsteen Sinterclaes, foto afkomstig van www.amsterdamsegevelstenen.nl

Auteur: Nikki Pootjes

Publicatiedatum: 30/11/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.