Eerste Sinterklaasviering op de Wieringermeerschool in Slootdorp

In 1931 begon de bouw van Slootdorp, het eerste dorp in de pas aangelegde Wieringermeerpolder. De lagere school 'voor alle gezindten' had net een maand eerder haar deuren geopend: 1 november 1931. Het Sinterklaasfeest werd gevierd met alle 30 kinderen van dit nieuwe dorp, leerlingen én hun jongere broertjes en zusjes.

Book 1 min

Rijk sinterklaasfeest

De eerste Sinterklaasviering was een groot succes, zo herinnert Marinus Meeuwsen zich deze dag. “Het Sinterklaasfeest van 1931 was heel bijzonder. Juffrouw van Harlingen had de pastoor om raad gevraagd. Ze wist dat hij goede relaties had met een klooster dat bereid was iets aardigs te doen. Dat klooster kwam royaal over de brug. Ook de Hervormde dominee wist wel wat bij elkaar te krijgen. Het resultaat was een bijzonder rijk sinterklaasfeest. Ook mijn broertjes en zusjes die nog niet op school waren, kregen een royaal deel.”

Voordat op de historische datum van 1 november 1931 voor het eerst school werd gehouden in de Wieringermeer moesten de kinderen met juffrouw C.C. van Harlingen op de foto. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar

Eerste schooldag Wieringermeerschool

Voordat op de historische datum van 1 november 1931 voor het eerst school werd gehouden in de Wieringermeer moesten de kinderen met juffrouw C.C. van Harlingen op de foto. Mejuffrouw Van Harlingen kreeg in november 1956 ter ere van haar 25-jarig ambtsjubileum de zilveren erepenning der gemeente Wieringermeer voor haar grote verdiensten voor het onderwijs alhier.

Sint Nicolaasfeest in Sluis I (Slootdorp) op de Wieringermeerschool in 1931. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar

Sint werd bijgelicht door de vuurtoren

De eerste bewoners van Slootdorp moesten flink improviseren. De huizen stonden temidden van de akkers,  het graan groeide bijna tot aan de achterdeur … Drinkwater kwam uit een waterput, pas in mei 1932 kwam de waterleiding gereed. Er was geen openbare straatverlichting, ’s Nachts was het licht van de vuurtoren in Den Helder de enige lichtbron aan de horizon. Zo bezien is het een wonder dat de Sint op 5 december 1931 het pioniersdorp Slootdorp heeft weten te vinden.

 

Publicatiedatum: 24/11/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN