Amsterdam

De Keith Haring van het Food Center Amsterdam Van Tijen: pionier van de sociale woningbouw Duurzaam erfgoed: van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw Noordhollandsch kanaal – Amsterdam Een nieuwe bestemming voor de ‘Buik van Amsterdam’ Tempel der kunst: de Houten Kast aan het Leidseplein Hoe de Nieuwmarktbuurt de kaalslag overleefde Speuren in het archief: ‘Ik hing van blijdschap in de gordijnen’ Stadsarchief Amsterdam maakt notarisstukken toegankelijk De Twistappel: strijd in het stadhuis Drukte in de Kalverstraat: Historisch winkelen Huis de Pinto bloeit weer als vanouds Digitale kaart Oer-IJ ontsluit een verborgen landschap De bewogen geschiedenis van een droomschip Tot Zover is een uniek museum over de dood Sjako, de Robin Hood van Amsterdam Bizar: mensen tentoongesteld in Amsterdam ‘Rembrandts mensen zitten altijd vol leven’ Kunstonderdeel op de Olympische Spelen Het puffende treintje uit Hoofddorp Lusthof bij Driemond Het dansende licht van Emanuel de Witte Amsterdamse grachten als Vinexwijk van de 18e eeuw Een boot vol poezen De Zieneres van Amsterdam Wat betekenen de drie kruisen van Amsterdam? Amsterdam die grote stad, die is gebouwd op palen De Koningssloep: de ‘gouden koets te water’ Wie bouwt? Wibaut! Vrijheidsboom op het Revolutieplein Café ’t Mandje De menagerie van Blauw Jan

Boottocht Amsterdam naar Zuiderzeemuseum

Net als vorig jaar kan je deze zomer weer meevaren van Amsterdam naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Een prachtige vaartocht over het weidse Markermeer naar een bijzonder openluchtmuseum. Beleef een mini-vakantie in eigen land!

>

Amsterdam Art Weekend

Amsterdam is al sinds de 17e eeuw een internationaal centrum voor vernieuwende kunstproductie. Met haar liberale klimaat en ontvankelijkheid voor experimenten oefent ze grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars van over de hele wereld. Amsterdam Art Weekend zet de hedendaagse kunst op de kaart.

>

Amsterdam Museum: After Hours

11 juli is de eerste editie van Amsterdam Museum – After Hours. Elke tweede donderdag van de maand opent het Amsterdam Museum na werktijd zijn deuren voor een avond vol muziek, lezingen en museum talks.

>

De Grote Amsterdam Quiz

Meld je aan voor dé quiz over Amsterdam, op zaterdagmiddag 13 juli in De Nieuwe Kerk!

>

De Keith Haring van het Food Center Amsterdam

De grootste Keith Haring van Europa bevindt zich in Amsterdam-West, op het terrein van het Food Center. Precies een jaar geleden werd het kunstwerk, dat dertig jaar lang verborgen heeft gezeten achter metalen beplating, onthuld.

>

Van Tijen: pionier van de sociale woningbouw

Nadat bekendgemaakt werd dat woningcorporatie Stadgenoot de karakteristieke Van Tijen-flats aan de Amsterdamse Nolensstraat gaat slopen, roerden voor- en tegenstanders zich. Maar wie was Van Tijen eigenlijk? En wat maakt zijn woningen zo bijzonder?

>

Duurzaam erfgoed: van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw

De komende jaren staat ons een grote energietransitie te wachten. Steeds meer woningen worden aardgasvrij en het doel is om in 2050 een CO2-arme samenleving te hebben. Ook voor monumenten is verduurzamen mogelijk. Tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres werd duidelijk dat er een hoop te winnen valt.

>

Rembrandt Art Festival

Op maandag 15 juli, Rembrandts 413e verjaardag, vindt het Rembrandt Art Festival plaats in de Jodenbreestraat en Sint Antoniebreestraat te Amsterdam.

>

Noordhollandsch kanaal – Amsterdam

In het kader van de tentoonstelling 200 jaar Noordhollandsch Kanaal schreef historicus Maarten Hell voor ons een aantal verhalen over de geschiedenis van dit bijzondere kanaal. We beginnen met dit eerste verhaal in het Amsterdam van de 19e eeuw.

>

Een nieuwe bestemming voor de ‘Buik van Amsterdam’

De monumentale Centrale Markthal voorzag Amsterdam zo’n zestig jaar lang van verse producten. Groente en fruit uit de regio werden vroeger per boot aangevoerd en in de hal aan marktkooplieden, winkels en restaurants verkocht.

>

Tempel der kunst: de Houten Kast aan het Leidseplein

Op 15 september 1774 werd de oude Stadsschouwburg van Amsterdam geopend: een houten tempel aan het Leidseplein. Meer dan honderd jaar zou het gebouw vermaak bieden, tot het in 1890 afbrandde. Fragmenten van de gevel zijn bewaard gebleven in de collectie van het Amsterdam Museum.

>

Hoe de Nieuwmarktbuurt de kaalslag overleefde

De Amsterdamse Nieuwmarktbuurt was in de jaren zeventig centrum van verzet tegen grootschalige sloop, wat leidde tot een nieuwe aanpak: bouwen voor de buurt. In maart vierde ontmoetingscentrum Huis De Pinto het eerste lustrum, reden voor een duik in de historie.

>