Amsterdam

Amsterdam

Een nieuwe bestemming voor de ‘Buik van Amsterdam’

De monumentale Centrale Markthal voorzag Amsterdam zo’n zestig jaar lang van verse producten. Groente en fruit uit de regio werden vroeger per boot aangevoerd en in de hal aan marktkooplieden, winkels en restaurants verkocht.

>

Amsterdam in gesprek: stadstekenaars

Op zondag 19 mei gaat Amsterdam in gesprek met (ex-)stadstekenaars Romy Muijrers (2017), Joanna Quispel (2018) en Maia Matches (2019) over hun visie op de hoofdstad.

>

Tempel der kunst: de Houten Kast aan het Leidseplein

Op 15 september 1774 werd de oude Stadsschouwburg van Amsterdam geopend: een houten tempel aan het Leidseplein. Meer dan honderd jaar zou het gebouw vermaak bieden, tot het in 1890 afbrandde. Fragmenten van de gevel zijn bewaard gebleven in de collectie van het Amsterdam Museum.

>

Lezing: Park Meerwijk in Bergen

Op zondag 19 mei geeft Amsterdamse school deskundige Jan Tromp een lezing over Park Meerwijk in Bergen. De lezing vindt plaats in Museum Het Schip te Amsterdam.

>

Hoe de Nieuwmarktbuurt de kaalslag overleefde

De Amsterdamse Nieuwmarktbuurt was in de jaren zeventig centrum van verzet tegen grootschalige sloop, wat leidde tot een nieuwe aanpak: bouwen voor de buurt. In maart vierde ontmoetingscentrum Huis De Pinto het eerste lustrum, reden voor een duik in de historie.

>

De Twistappel: strijd in het stadhuis

Karel Appel was niet altijd de gevierde kunstenaar die hij nu is. Een muurschildering in het Amsterdamse stadhuis leverde hem een berg kritiek op.

>