Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Slootdorp

Het Joodsche Werkdorp Nieuwe Sluis Zweedse noodwoning in Slootdorp Eerste Sinterklaasviering op de Wieringermeerschool in Slootdorp Joods Werkdorp wordt museum Wieringermeer herinnert alleen het hoofdgebouw nog aan het Joodse Werkdorp. ">Jong en verliefd in het Joodse Werkdorp Noordkop: leven in de Wieringermeerpolder

Het Joodsche Werkdorp Nieuwe Sluis

In de polder Wieringermeer ligt het voormalige ‘Joodsche Werkdorp Nieuwe Sluis’. Het bestaat uit twee rijksmonumenten, zowel het voormalige gemeenschapsgebouw als het bijbehorende terrein zijn beschermd. Het werkdorp ligt aan de westelijke rand van de Wieringermeer op enige kilometers ten oosten van de kern Wieringerwaard.

>

Zweedse noodwoning in Slootdorp

Het woonhuis is omstreeks 1924 geïmporteerd vanuit Zweden. Het gebouw heeft eerst gestaan met twee soortgelijke woningen bij Den Oever, met als functie tijdelijk woonhuis voor beambten, die met de directie over de uitvoering van de Zuiderzeewerken aldaar waren belast. Omstreeks 1948 is het woonhuis herplaatst in Westerland.  

>

Eerste Sinterklaasviering op de Wieringermeerschool in Slootdorp

In 1931 begon de bouw van Slootdorp, het eerste dorp in de pas aangelegde Wieringermeerpolder. De lagere school ‘voor alle gezindten’ had net een maand eerder haar deuren geopend: 1 november 1931. Het Sinterklaasfeest werd gevierd met alle 30 kinderen van dit nieuwe dorp, leerlingen én hun jongere broertjes en zusjes.

>

Joods Werkdorp wordt museum

Na jarenlange leegstand lijkt er in 2011 een nieuwe bestemming gevonden te zijn voor het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer. Voormalig directeur van Wessanen Wim van Schaik wil er vanaf 2012 zijn kunstcollectie onderbrengen en ruimte bieden aan een joods herinneringscentrum.

>

Noordkop: leven in de Wieringermeerpolder

‘De opera van de Wieringermeer’ beloofde in 2012 de grote finale van het verhalenproject Beloofd Land te worden. Podiumkunstenaars uit de Wieringermeer presenteerden de verhalen uit de geschiedenis van de polder.

>