Fantasie d’Amour

Ringers' Chocoladefabriek is opgericht door Hendrik Ringers en heeft bestaan van 1905 tot 1970 en stond bekend om zijn luxe bonbons, waaronder de beroemde kersenbonbon. Naast chocolade produceerde het bedrijf ook suikerwerken. Dit zijn kunstwerken van dragant, een substantie van poedersuiker, gelatine en water. De meest bijzondere stukken werden gemaakt door twee de suikermeesters Goosen en Dingerdis, en werden ingezet om prijzen te winnen.

Bruidsuiker Fantasie d’Amour

Bruidsstuk ‘Fantasie d’Amour’, dragant, circa 1960, collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Bruidsuiker Fantasie d'AmourBruidsuiker Fantasie d’Amour

Goosen

Aan het hoofd van de suikerwerkafdeling stond de heer Goosen. Hij kwam in 1928 mee met de overname van fabriek De Bont & Leyten uit Amsterdam, die gespecialiseerd was in suikerwerken. Ringers herkende onmiddellijk zijn grote talent als suikerdecorateur. Hij gaf Goosen toestemming om mee te doen aan wedstrijden. Zijn werken werden getoond op tentoonstellingen en beurzen, en wonnen vele prijzen. Hij was de grootste in zijn vak in Nederland. Vaklieden uit heel de wereld kwamen zijn werk in de fabriek bewonderen.

Dingerdis

De heer Dingerdis volgde Goosen op als chef-decorateur. Ook hij was een vakman en deed mee aan vaktentoonstellingen. Tijdens de Patisserie Parade in Antwerpen in 1961 werd het stuk genaamd ‘Fantasie d’Amour’ met goud bekroond.

Auteur: Hester Huitema, Stedelijk Museum AlkmaarWil je meer weten over de geschiedenis van Alkmaar? Bekijk hier de openingstijden van het Stedelijk Museum Alkmaar en plan je bezoek.

Publicatiedatum: 02/03/2012