Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Bocht van Enkhuizen

De Bocht is zonder twijfel één van de meest fotogenieke plekjes van Enkhuizen. De straat maakt een scherpe bocht, waarop de naam geïnspireerd is. De geschiedenis van de panden spreekt tot de verbeelding.

Zo heeft bijvoorbeeld Bocht 3 een rijke geschiedenis: veel huizen hadden vroeger een naam die gerelateerd was aan de bewoner, in plaats van een adres en een huisnummer. Bocht 3 duikt in een notariële akte uit 1596 op onder de naam Sphaera Mundi, wat Latijn is voor ‘Over de Wereldbol’, maar ook een middeleeuws astronomisch boek. Wie zal er toch gewoond hebben?

Dirk Harting, Zuiderspui en Bocht te Enkhuizen, achtergevels met typische veranda’s aan de havenzijde, 1917-1918. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

In 1618 heeft het huis een andere, minder tot de verbeelding sprekende naam: ‘Het Melckwijf’. Op dat moment is Jan Jacobsz Blaeu de eigenaar. Hij is de brugman van de brug bij de Blauwe Poort, die vanaf 1428 op het Zuideinde van de stad stond.

Maarten Oortwijn, Bocht en Spui te Enkhuizen, ca. 1970-1990. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Ook het uiterlijk van de panden met hun karakteristieke façades brengt je terug naar de zeventiende eeuw. Je kunt je goed voorstellen wat de schilders die dit prachtige stukje Enkhuizen zo vaak hebben vastgelegd, hebben aanschouwd.

 

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.