Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Enkhuizen: de versterking en de aanval

Enkhuizen was in de middeleeuwen het terrein van een flinke veldslag tussen de Westfriezen en graaf Jan van Avesnes. De middeleeuwse nederzetting was een stuk kleiner dan vandaag de dag.

Onder de Breedstraat in Enkhuizen ligt de middeleeuwse handelsterp die het stadje ooit was. Bij archeologisch onderzoek werden in de terp metersdikke ophogingen en woonlagen gevonden uit de twaalfde en dertiende eeuw. De middeleeuwse oevernederzetting had een lengte van ongeveer 600 meter. Enkhuizen richtte zich in die tijd op de handel met Hamburg. Het was dus al vroeg een echte ‘havenstad’; toch kreeg het stadje pas halverwege de veertiende eeuw stadsrechten.

Dijkschouw in Drechterland, een gebied dat zich in de 13e eeuw uitstrekte tot aan Enkhuizen; de kunstenaar heeft rechts op de dijk mogelijk Floris en zijn mannen afgebeeld.

Verdedigingswerk

Bij Enkhuizen hadden de Westfriezen een versterking gebouwd. Die speelde een rol bij de ontzetting van Medemblik door graaf Jan van Avesnes. Toen deze in 1296 naar Medemblik kwam om de Westfriezen er te verjagen, landde hij eerst in Enkhuizen. Daar kwam het tot een veldslag: de Friezen lagen er in stelling. Het leger van graaf Jan viel met grote vurigheid aan en veroverde de verschansing. Maar waar dit verdedigingswerk precies lag, hoe het was gebouwd en hoe het eruitzag: daarover wordt in de geschiedschrijving niets vermeld.

Publicatiedatum: 08/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.