Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hollands classicisme in Enkhuizen

Griekse en Romeinse bouwkunst in Enkhuizen? Jazeker! Het stadhuis kenmerkt zich door de statige blik van het Hollands classicisme dat geïnspireerd was op de oudheid. Tijdens de late Gouden Eeuw was deze stijl erg populair voor panden voor bestuursfuncties.

Door de tijd heen is het stadhuis van Enkhuizen zó goed intact gebleven, dat zelfs de functie van het zeventiende eeuwse pand niet is veranderd. Daardoor is het rijke interieur ook nog steeds grotendeels uit de Gouden Eeuw.

Het stadhuis werd tussen 1686 en 1688 gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse architect Steven Vennekool (1657-1719). Wat opvalt aan het stadhuis is de strakke classicistische stijl: de voorzijde is compleet opgetrokken uit natuursteen en alles klopt volgens de regels van orde en symmetrie.

Stadhuis aan de Breedstraat te Enkhuizen, ca. 1965-1970. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Niet alleen de buitenkant van het stadhuis wekt indruk, het interieur straalt ook macht en rijkdom uit. Op de wanden zijn voorstellingen uit de oudheid geschilderd, die op een poëtische manier verwijzen naar nobele idealen van een stadsbestuur, zoals schilderstuk ‘Triomf van de Vrede’ dat boven de eikenhouten entree van de Burgemeesterskamer hangt. Vroeger waren er wel vier tot vijf tegelijkertijd aangestelde burgemeesters, tegenwoordig is dit er nog maar een. Gelukkig mag hij wel werken in één van de rijkst gedecoreerde en belangrijkste gebouwen in Enkhuizen: de Burgemeesterskamer heeft zijn oorspronkelijke functie door de eeuwen heen behouden.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 26/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.