
De Barmhartige Samaritaan in Westerblokker is een zeventiende-eeuwse Westfriese stolpboerderij. Dit type boerderijen werd in de Gouden Eeuw veel gebouwd in de polders: de Beemster, de Purmer en de Schermer. Stolpen werden vaak gebouwd voor de pachters van landeigenaren en investeerders, die zelf de zomer doorbrachten in de herenkamer van de boerderij.

Johan Christiaan Kerkmeijer, Boerderij “de Barmhartige-Samaritaan” te Westerblokker, 1954. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.
Stolpboerderijen ontlenen hun naam aan het piramidevormige dak. Je kunt zien dat het woongedeelte aan de linkerkant van de Barmhartige Samaritaan ligt, omdat het rieten dak op de plek van de haard is weggelaten. Aan de straatkant heeft de stolp een trapgevel met siermetselwerk, die geïnspireerd is op de vormgeving van stadse woonhuizen. Ook vind je in de boerderij een heerschapkamer met een grote haard en bedstee. Dit was het domein van de eigenaar, een Hoornse koopman, die de boerderij als belegging bouwde en hier zo nu en dan kantoor hield.

Ids Wiersma, Boerderij de Barmhartige Samaritaan te Westerblokker, 1914. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.
De naam van de boerderij wordt verbeeld in ‘het kalf’ (de dorpel) boven de deur waar een gebeeldhouwd reliëf te zien is met de Bijbelse voorstelling van de Barmhartige Samaritaan.
Publicatiedatum: 20/06/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.
1 reactieIn het verhaal over de Barmhartige Samaritaan in Blokker wordt gesteld: “Dit was het domein van de eigenaar, een Hoornse koopman, die de boerderij als belegging bouwde en hier zo nu en dan kantoor hield.” Ik ben dit eens gaan onderzoeken.
In 1682 wordt de boerderij door ene Pieter Olpherts, wonende aan het Sevenhuijs in Swaagdijck verkocht.
In de registers van de 20e en 40e penning van de stede Westwoude blijkt Pieter de boerderij rond 1676 te hebben geërfd van chirurgijn Mr. Pieter Theunisz.
Nóg vroeger, in 1670 bij de verkoop van een naastgelegen perceel, wordt dezelfde Mr. Pieter Theunisz genoemd als belendende. De boerderij was toen dus al in zijn bezit.
Mr. Pieter kwam oorspronkelijk uit Hoorn en is op enig moment naar Blokker verhuisd. Gezien het thema van de Barmhartige Samaritaan, lijkt het mij aannemelijk dat het deze Mr. Pieter is geweest die de boerderij heeft laten bouwen, en er in de loop der tijd enige percelen bij kocht. De inrichting van de boerderij past ook wel bij een chirurgijn, die in de voorkamer eventuele patienten ontving.