Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Boerderij de Barmhartige Samaritaan

Een mooi voorbeeld van een typisch West-Friese stolpboerderij staat in Westerblokker, gemeente Hoorn: de Barmhartige Samaritaan, genoemd naar de Bijbelse voorstelling in de dorpel boven de deur.

De Barmhartige Samaritaan in Westerblokker is een zeventiende-eeuwse Westfriese stolpboerderij. Dit type boerderijen werd in de Gouden Eeuw veel gebouwd in de polders: de Beemster, de Purmer en de Schermer. Stolpen werden vaak gebouwd voor de pachters van landeigenaren en investeerders, die zelf de zomer doorbrachten in de herenkamer van de boerderij.

Johan Christiaan Kerkmeijer, Boerderij “de Barmhartige-Samaritaan” te Westerblokker, 1954. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Stolpboerderijen ontlenen hun naam aan het piramidevormige dak. Je kunt zien dat het woongedeelte aan de linkerkant van de Barmhartige Samaritaan ligt, omdat het rieten dak op de plek van de haard is weggelaten. Aan de straatkant heeft de stolp een trapgevel met siermetselwerk, die geïnspireerd is op de vormgeving van stadse woonhuizen. Ook vind je in de boerderij een heerschapkamer met een grote haard en bedstee. Dit was het domein van de eigenaar, een Hoornse koopman, die de boerderij als belegging bouwde en hier zo nu en dan kantoor hield.

Ids Wiersma, Boerderij de Barmhartige Samaritaan te Westerblokker, 1914. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

De naam van de boerderij wordt verbeeld in ‘het kalf’ (de dorpel) boven de deur waar een gebeeldhouwd reliëf te zien is met de Bijbelse voorstelling van de Barmhartige Samaritaan.

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.