Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Kleine Weeshuis te Enkhuizen

Achter een groot smeedijzeren hek aan de westkant van de Rooms Katholieke Sint-Franciscus Xaveriuskerk, bevindt zich Het Kleine Weeshuis te Enkhuizen. Bij dit relatief recent opgetrokken gebouw, kan men zo de Gouden Eeuw van Enkhuizen binnen stappen.

Het huidige hoofdgebouw, het Oude Weeshuis, waar het Kleine Weeshuis aan grenst, stamt uit 1906. Het oorspronkelijke hoofdgebouw, dat de vroege zeventiende eeuw stamde, was namelijk in 1905 gesloopt omdat het bouwvallig was geworden. De voorgevel is een twintigste eeuwse replica van de oorspronkelijke gevel uit 1616.

In het Kleine Weeshuis zijn de authentieke interieurs van de vergaderzalen van het Oude Weeshuis hergebruikt. Het interieur van deze kamers bestond uit achttiende eeuwse schouwen, goudleer behang, schilderijen en kroonluchters.

Maarten Oortwijn, Weeshuis aan de Westerstraat te Enkhuizen, ca. 1940-1970. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Het plein voor het weeshuis wordt afgesloten door een groot smeedijzeren hek, dat nog uit de achttiende eeuw stamt en toegang geeft tot de tuin van het weeshuis. De hardstenen hekpijlers stammen uit 1734. De pijlers worden bekroond door twee wezen en het monogram OAW: Oude Armen Weeshuis.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 26/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.