Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Boerenboom: waterpoort van Enkhuizen

De Boerenboom is de meest nabij gelegen waterpoort ten noorden van de Koepoort, waar de Noorder-Boerenvaart en de Burgwal samenkomen. Dit is een van de twee overgebleven waterpoorten van de oude vestingwal uit 1600.

De Boerenboom is een van de twee plekken waar de je stad Enkhuizen al varend kan binnenkomen en verlaten. De functie van de waterpoorten van Enkhuizen was essentieel, omdat men tot in de twintigste eeuw vaak alleen te water het land in de polder rondom de steden kon bereiken.

De waterpoort kon tevens met een houten schot worden gesloten, waardoor de poort als een sluis kon fungeren. Dit mechanisme werkt nog steeds, en is voor het laatst gebruikt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitsers in het laatste oorlogsjaar de Wieringermeer onder water hadden laten lopen, waren de Enkhuizenaren bang dat de West-Friese dijken zouden springen. Daarom is destijds besloten om de Boerenboom te sluiten. De Boerenboom is meerdere malen gerestaureerd, in de eerste helft van de 18e eeuw, in 1900, in de periode 1940-1949 en ten slotte in 2006-2007.

Waterpoort Boerenboom te Enkhuizen. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Het gebied rondom de Boerenboom leent zich voor een prachtige wandeling met historisch uitzicht over de polder, de dicht beboste natuur en enkele zichtbare kerktorens van nabijgelegen dorpen. Ook de nabij gelegen waterpoort de Oude Gouwsboom is het bezichtigen waard.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.