Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Drommedaris waakt over Enkhuizen

Al sinds 1540 waakt de Drommedaris over Enkhuizen, haar haven en de Zuiderzee. De oude gevangenis aan de Paktuinen is tegenwoordig een cultureel centrum.

Officieel heet het bouwwerk de Ketenpoort, maar de naam Drommedaris is al sinds de zeventiende eeuw in zwang. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk komt het doordat de bevolking vond dat het gebouw eruit zag als een ‘dromedaris’ (met één M). Ook zou de naam afgeleid kunnen zijn van het VOC-schip van Jan van Riebeeck, die hiermee Kaap de Goede Hoop ontdekte.

De Drommedaris te Enkhuizen. Colletie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Ongeveer honderd jaar na de bouw en na de Tachtigjarige Oorlog, werd de Drommedaris in 1649 opgehoogd tot het huidige formaat. Waarschijnlijk werd dit gedaan om het carillon – dat inmiddels beroemd is – in de poort te kunnen hangen. Na de Gouden Eeuw liep de economie van Enkhuizen terug en dit dreigde zijn weerslag te krijgen op de Drommedaris: veel huizen werden afgebroken en de bakstenen werden verkocht, maar gelukkig bleef dit de poort bespaard.

Lange tijd diende het pand als een gevangenis, opslagruimte en later als het eerste telegraaf- en postkantoor van de stad. Sinds 1959 is De Drommedaris onder de naam ‘De Drom’ in gebruik als cultureel centrum, en dat is het nog altijd. Je kunt er terecht voor muziek, theater, film en meer.

 

Publicatiedatum: 25/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.