Bergen: Ik wil de wereld mooier maken

Maarten Min aan het woord, een architect geboren en getogen in Bergen.

Book 3 min

Ideeën over Bergen

“Ik heb altijd ideeën in mijn hoofd. Dat gaat vanzelf. Ik zie iets en sla meteen aan het associëren, gesteund door kennis en jarenlange ervaring als architect. Mijn vrouw Jetty en ik wonen in Bergen aan Zee in een door onszelf ontworpen huis. We werken in het centrum van Bergen, dus natuurlijk denken we na over deze omgeving. Niet alleen over gebouwen en vormen, maar ook over verbindingen in de natuur. Zo dacht ik laatst: stel dat er bomen worden neergezet aan de Bergerweg, de weg tussen Bergen en Alkmaar. Door er grote bomen te plaatsen en die op afstand van elkaar neer te zetten, behoud je een open landschap en het zicht naar de polder, maar creëer je ook een laan als entree naar het dorp. Dat zou er prachtig uitzien.”

Schilderij van C.S. Adama van Scheltema (1877-1924) door Anne Marinus Broeckman (1874-1946). Beeld: Wikimedia Commons.

Bekende familie

“De familie Min is bekend in Bergen en daarbuiten. In het huis waar mijn ouders begonnen, woonde Adama van Scheltema en is later mijn nicht, de dichteres Neeltje Maria Min gaan wonen. Ik ben geboren en getogen in Bergen. Mijn jeugd was geweldig. Ik woonde aan een van de mooiste straten van Bergen, het Wiertdijkje. Vlakbij de Sluislaan, de Buerweg en de Eeuwige Laan. De Buerweg was toen nog een zandpad. Tussen telefoonpalen hing een draad met daaraan als straatverlichting losse lampen. Ik herinner me dat de lampen heen en weer schommelden in de wind. Superromantisch vond ik dat. Ik had het gevoel dat ik aan het einde van de wereld woonde zo aan het Wiertdijkje. Ik liep als vierjarige zelf naar school.”

Neeltje Maria Min, 15 maart 1986. Beeld: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 nl.

Droom in de klei

“Nadat ik in Delft was afgestudeerd, ben ik voor mijn gevoel te snel terug gegaan naar Bergen als de wereld voor je open ligt. Ik wilde eerst niet terug. Maar mijn vrouw Jetty en ik vonden zo’n mooie plek in Bergen om te wonen en ons eigen bureau op te richten, dat het leek of het moest gebeuren. Als ik op die tijd terug kijk, denk ik: je had een hoofd vol met dromen, maar ondertussen werkte je in de klei. Ik won internationale ontwerpwedstrijden, maar ondertussen moest er brood op de plank komen dus ontwierp ik ook dakkapellen in Bergen en omgeving.”

Woonhuis Jetty en Maarten Min. De locatie is in het duingebied van Bergen aan Zee. Beeld: Min2 bouw – kunst.

Ambities verwezenlijken

“En toen kreeg ik een grote opdracht in Bergen, Centre Ville, recht in het hart van Bergen. In Centre Ville moesten twee restaurants, appartementen, winkel en praktijkruimtes komen. Met al mijn ambities die ik al jaren voelde branden, ging ik ermee aan de slag. Niet alleen mijn eigen ambities wilde ik uitvoeren, maar een hommage aan Bergen maken. Ook wilde ik iedereen tevreden stellen. Mijn opdrachtgever, de gemeente en iedereen die er een mening over had. Dat het eindresultaat door sommigen als teveel van alles wordt omschreven, kan ik me daarom voorstellen. Centre Ville riep heftige reacties op. Mensen vinden het prachtig of spuuglelijk. Iedereen vond er wat van en ik was opeens het gesprek van het dorp. Daar moest ik erg aan wennen.”

Maarten Min, architect geboren en getogen in Bergen. “Ik wil de wereld mooier maken”

Evenwicht

“Het project werd een splijtzwam in het dorp. Pas twintig jaar later werd het evenwicht hersteld, toen we Hoflaan 1 betrokken en de Rustende Jager gereed was. Toen kwam er weer rust. De apotheose is ons huis in Bergen aan Zee. Jetty en ik hebben het opengesteld met de Kunst10daagse vorig jaar, we hadden elke dag duizenden bezoekers. Iedere krant schreef erover en ook tv-ploegen kwamen langs. Na dit hoogtepunt houdt het niet op. Zolang ik leef, associeer ik en droom ik ervan om de wereld nog mooier te maken.”

Met dank aan Maarten Min.

Publicatiedatum: 22/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN