Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wormerveer

Beethoven en presidenten schreven op Zaans papier De Echte Zaanse Mosterd Zaanstreek kende een bloeiende cacao-industrie In de Zaanstreek wordt weer chocolade gemaakt Met Jan Feith door de Zaanstreek (1933) De verfmaalderij van Stroomer in Wormerveer Woonhuis op Noordeinde 66 in Wormerveer De Adelaar vliegt weer The Teckels Cor Bruijn, geestelijke vader van Keteltje en Sil De roemruchte Zaanse toloorlog van 1928 Cees Stam en Piet de Wit: Zaanse wereldkampioenen Eerste keizersnede in Zaanstreek in 1796

Beethoven en presidenten schreven op Zaans papier

De Zaanstreek is niet alleen vermaard om zijn cacao, er stonden ook papiermolens die papier van onovertroffen kwaliteit maakten. De Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring is er op gedrukt en Beethoven schreef er zijn composities op. Een pas verschenen boek zet de Zaanse papiergeschiedenis op … papier.

>

De Echte Zaanse Mosterd

Mosterdmolen De Huisman maakt sinds hele lange tijd de echte Zaanse mosterd. De mosterd wordt in emmers met verschillende inhoudsmaten – natuurlijk mét de iconische molen van de Zaanse Schans erop – geleverd aan fabrikanten, horeca en groothandel.

>

Zaanstreek kende een bloeiende cacao-industrie

De Zaanstreek kent een rijke traditie van cacao- en chocoladefabrieken. De eerste vracht cacaobonen arriveert in 1628 in de Amsterdamse haven, maar in die tijd is cacao nog een luxe product. Eind achttiende eeuw begint chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het kunnen betalen. Hoewel er vòòr die tijd wel enkele molens zijn die cacaobonen malen, komt de cacao-industrie in de Zaanstreek vooral in de negentiende eeuw op gang. Thijs de Gooijer, die de cacao-industrie langs de Zaan in kaart bracht, noemt Wormerveer een cacaodorp.

>

In de Zaanstreek wordt weer chocolade gemaakt

De Zaanstreek telde vroeger tal van cacao- en chocoladefabrieken. Heden ten dage wordt er nog wel cacao verwerkt, maar de chocoladefabrieken zijn inmiddels uit de streek verdwenen. Totdat De Euforij in Wormerveer de draad weer oppakte.

>

Met Jan Feith door de Zaanstreek (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Langs de Zaanstreek’.

>

Woonhuis op Noordeinde 66 in Wormerveer

Het huis wordt al 75 jaar bewoond door mevrouw A.M. Bruijn, achternicht van de schrijver Cor Bruijn (het meest bekend van Sil de Strandjutter). Dankzij de inspanningen van mevrouw Bruijn werd het huis na een jarenlange strijd op de monumentenlijst geplaatst. Hieronder vertelt mevouw Bruijn hoe dat in zijn werk is gegaan.

>

De Adelaar vliegt weer

Het gebouw heeft jarenlang op de nominatie gestaan om te worden gesloopt, de voormalige Zeepziederij de Adelaar. Op het dak, bovenop de watertoren, staat zijn naamgever: een adelaar, de vleugels gespreid, spiedend over het water en de omgeving. De Adelaar was niet alleen een beeldmerk van de zeepfabriek, ook voor de schippers die over de Zaan voeren was het een markant baken.

>

The Teckels

Zaanse beatband, voortgekomen uit het eveneens Zaanse The Rockets, The Vibrations plus slaggitarist gitarist Rien Zwaan (ex-The Skunks). Van The Teckels werden in 1967 twee single’s uitgebracht door Willem Duys’ Relax label (met ‘stalgenoten’ The Outsiders, Short66 en The Zipps).    Na de start eind 1965 bouwt de band snel een gedegen live reputatie op in de Zaanstreek. The Teckels was in de jaren zestig één van de populairste live bands. De groep speelde door heel Nederland en zij trad eind jaren zestig ook samen op met Veronica’s Drive-in Show. In 1970 viel het doek.

>

Cor Bruijn, geestelijke vader van Keteltje en Sil

Cor Bruijn, 1963. Beeld: Gemeentearchief Zaanstad. Cor Bruijn, 1963. Mooiste plekje op aarde Een idealistisch bevlogen onderwijzer die de Zaanstreek van zijn jeugd koesterde en verwerkte in tal van boeken. Zo staat Cor Bruijn, geboren op 17 mei 1883 te Wormerveer, te boek. Zelf verwoordde hij het als: ,,Ik ben geboren in de mooiste tijd […]

>

De roemruchte Zaanse toloorlog van 1928

Op zondag 16 september 1928 brak de pleuris uit in de Zaanstreek. Er was een heuse toloorlog aan de gang. Automobilisten, busondernemingen en motorrijders onder aanvoering van de Zaanse VVV kwamen massaal in opstand tegen de tolheffing. Het was dan ook bar. De Zaanstreek was een echt tollenland met de Krommenieër tol bij de Veerbrug, de Zaandijker tol op de Lagedijk, de Wormerveerse tol op de Zaanbrug, de Zaandamse tol op de Noorderbrug, de tol in Krommeniedijk en de tol op de grens van de Enge Wormer en Wijde Wormer.

>

Cees Stam en Piet de Wit: Zaanse wereldkampioenen

In maart 2011 werden de wielerliefhebbers verwend met uitstekende prestaties van landgenoten op het WK baanwielrennen in Apeldoorn. Vijf plakken (één keer goud, één keer zilver en drie keer brons). De Brabantse Marianne Vos haalde de enige gouden plak binnen op het onderdeel scratch. Dat succes roept herinneringen op aan twee Zaankanters (Piet de Wit en Cees Stam) die in 1966 en 1970 de Zaanstreek in vervoering brachten met wereldtitels bij de stayers.

>

Eerste keizersnede in Zaanstreek in 1796

Coenraad Kerbert (1764-1809) was de eerste arts in de Zaanstreek die het in 1796 aandurfde een keizersnede uit te voeren. Hij verloste Haasje Been uit Wormerveer van een kerngezonde dochter. De moeder overleefde het echter niet.

>