Wormerveer

De Echte Zaanse Mosterd Zaanstreek kende een bloeiende cacao-industrie In de Zaanstreek wordt weer chocolade gemaakt Met Jan Feith door de Zaanstreek (1933) De verfmaalderij van Stroomer in Wormerveer Woonhuis op Noordeinde 66 in Wormerveer De Adelaar vliegt weer The Teckels Cor Bruijn, geestelijke vader van Keteltje en Sil De roemruchte Zaanse toloorlog van 1928 Eerste keizersnede in Zaanstreek in 1796

Lichtjesavond bij de historische vereniging Wormerveer

Traditiegetrouw vindt de lichtjesavond plaats op de laatste vrijdag van de maand oktober. Deze valt dit jaar op 29 oktober. Ooit begonnen met 250 lichtjes, verlichten de komende lichtjesavond circa 2.000 waxinelichtjes de Oude Begraafplaats West in Wormerveer. De begraafplaats is tijdens de lichtjesavond voor publiek geopend vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur.

>

Maand van de Geschiedenis: Handen uit de mouwen ‘Aan het werk’.

Ook de Historische Vereniging Wormerveer doet mee aan de Maand van de Geschiedenis. Het thema is: Handen uit de mouwen ‘Aan het werk’. Wel, gewerkt werd er in Wormerveer! In de cacao-, gort- en meelfabrieken, in de grafische industrie, in de dienstensector, in de horeca enz.. Van al die bedrijven heeft de HVW in haar 19 jarig bestaan dossiers opgebouwd, bestaande uit knipsels, bedrijfsstukken en foto’s.

>

De Echte Zaanse Mosterd

Mosterdmolen De Huisman maakt sinds hele lange tijd de echte Zaanse mosterd. De mosterd wordt in emmers met verschillende inhoudsmaten – natuurlijk mét de iconische molen van de Zaanse Schans erop – geleverd aan fabrikanten, horeca en groothandel.

>

Zaanstreek kende een bloeiende cacao-industrie

De Zaanstreek kent een rijke traditie van cacao- en chocoladefabrieken. De eerste vracht cacaobonen arriveert in 1628 in de Amsterdamse haven, maar in die tijd is cacao nog een luxe product. Eind achttiende eeuw begint chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het kunnen betalen. Hoewel er vòòr die tijd wel enkele molens zijn die cacaobonen malen, komt de cacao-industrie in de Zaanstreek vooral in de negentiende eeuw op gang. Thijs de Gooijer, die de cacao-industrie langs de Zaan in kaart bracht, noemt Wormerveer een cacaodorp.

>

In de Zaanstreek wordt weer chocolade gemaakt

De Zaanstreek telde vroeger tal van cacao- en chocoladefabrieken. Heden ten dage wordt er nog wel cacao verwerkt, maar de chocoladefabrieken zijn inmiddels uit de streek verdwenen. Totdat De Euforij in Wormerveer de draad weer oppakte.

>

Met Jan Feith door de Zaanstreek (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Langs de Zaanstreek’.

>

Woonhuis op Noordeinde 66 in Wormerveer

Het huis wordt al 75 jaar bewoond door mevrouw A.M. Bruijn, achternicht van de schrijver Cor Bruijn (het meest bekend van Sil de Strandjutter). Dankzij de inspanningen van mevrouw Bruijn werd het huis na een jarenlange strijd op de monumentenlijst geplaatst. Hieronder vertelt mevouw Bruijn hoe dat in zijn werk is gegaan.

>

De Adelaar vliegt weer

Het gebouw heeft jarenlang op de nominatie gestaan om te worden gesloopt, de voormalige Zeepziederij de Adelaar. Op het dak, bovenop de watertoren, staat zijn naamgever: een adelaar, de vleugels gespreid, spiedend over het water en de omgeving. De Adelaar was niet alleen een beeldmerk van de zeepfabriek, ook voor de schippers die over de Zaan voeren was het een markant baken.

>

The Teckels

Zaanse beatband, voortgekomen uit het eveneens Zaanse The Rockets, The Vibrations plus slaggitarist gitarist Rien Zwaan (ex-The Skunks). Van The Teckels werden in 1967 twee single’s uitgebracht door Willem Duys’ Relax label (met ‘stalgenoten’ The Outsiders, Short66 en The Zipps).    Na de start eind 1965 bouwt de band snel een gedegen live reputatie op in de Zaanstreek. The Teckels was in de jaren zestig één van de populairste live bands. De groep speelde door heel Nederland en zij trad eind jaren zestig ook samen op met Veronica’s Drive-in Show. In 1970 viel het doek.

>

Cor Bruijn, geestelijke vader van Keteltje en Sil

Cor Bruijn, 1963. Beeld: Gemeentearchief Zaanstad. Cor Bruijn, 1963. Mooiste plekje op aarde Een idealistisch bevlogen onderwijzer die de Zaanstreek van zijn jeugd koesterde en verwerkte in tal van boeken. Zo staat Cor Bruijn, geboren op 17 mei 1883 te Wormerveer, te boek. Zelf verwoordde hij het als: ,,Ik ben geboren in de mooiste tijd […]

>

De roemruchte Zaanse toloorlog van 1928

Op zondag 16 september 1928 brak de pleuris uit in de Zaanstreek. Er was een heuse toloorlog aan de gang. Automobilisten, busondernemingen en motorrijders onder aanvoering van de Zaanse VVV kwamen massaal in opstand tegen de tolheffing. Het was dan ook bar. De Zaanstreek was een echt tollenland met de Krommenieër tol bij de Veerbrug, de Zaandijker tol op de Lagedijk, de Wormerveerse tol op de Zaanbrug, de Zaandamse tol op de Noorderbrug, de tol in Krommeniedijk en de tol op de grens van de Enge Wormer en Wijde Wormer.

>

Eerste keizersnede in Zaanstreek in 1796

Coenraad Kerbert (1764-1809) was de eerste arts in de Zaanstreek die het in 1796 aandurfde een keizersnede uit te voeren. Hij verloste Haasje Been uit Wormerveer van een kerngezonde dochter. De moeder overleefde het echter niet.

>