De verfmaalderij van Stroomer in Wormerveer

Dit verhaal beschrijft in het kort de geschiedenis van de verfmaalderij en glashandel van Jan Stroomer in Wormerveer

Book 2 min

Het begon in de Schermer

Jan Stroomer (geb. 01-04-1875 te Driehuizen) en Trijntje Wit (geb. 03-12-1879 te Stompetoren) trouwden op 13 april 1902 en gingen wonen in Westzaan aan de Kerkbuurt nr. 10. Hier had Jan met geld van zijn schoonvader een schilderszaak gekocht.Hun eerste zoon Pieter Jan verdronk in een onbewaakt ogenblik op 3-jarige leeftijd (op 19 juni 1907) in de sloot achter de boomgaard achter de schilderswerkplaats. Zij kregen nog twee kinderen: de tweede Pieter Jan (Piet) en Trijntje Vrouwke (Trien).

Naar Wormerveer

In 1920 kocht Jan Stroomer in Wormerveer de firma Thepen, een verfmaalderij en glashandel. Het was een dubbel huis. Het bedrijf + kantoortje was gevestigd op de begane grond. De achtermuur van het huis stond in de Zaan. Daar was een aanlegsteiger voor schepen met vracht voor het bedrijfje. Vader Stroomer trok er met de fiets op uit om orders binnen te halen. Knecht Schaar hield dan het bedrijf gaande. Er was op een gegeven moment ook een meneer Kroon die als vertegenwoordiger voor het bedrijf optrad. Op zondagmorgen werd de boekhouding gedaan.Later werd zelfs een Fordje aangeschaft. Jan Stroomer vond het moeilijk hiermee te rijden. Zijn zoon Piet, daarentegen, had geen moeite het autorijden te leren. Hij maakte wel eens stiekem een ritje met de auto die in het glaspakhuis in de Warmoesstraat geparkeerd stond. In het linker bovenhuis woonde de familie Stroomer, het andere bovenhuis werd verhuurd aan de familie Van de Ven – Woud. Later waren er andere huurders. Piet knalde met “luilak” met de carbidbus, waarbij hij eens zijn oog beschadigde. Hij moest daarvoor met zijn moeder naar de dokter in Amsterdam. Ook ving hij salamanders, en deed die in een glazen pot, waarvan zijn zus Trien weer griezelde.Op een keer brak er brand uit in de verfmaalderij. De woning van de familie Van de Ven brandde uit. De eigen woning liep zware roetschade op. Tijdelijk werd een huurhuis in Krommenie betrokken. Na ongeveer een half jaar kon men weer terug naar de Dubbele Buurt.

Te vroeg overleden

Als gevolg van een nierziekte overleed Jan Stroomer op 52-jarige leeftijd op 24 december 1928. Zijn graf is op de begraafplaats Wormerveer-West. Zijn vrouw was toen 48 jaar. Er veranderde veel. Het glaspakhuis werd verkocht. De verfmaalderij werd opgeruimd en de vrijgekomen ruimte werd verhuurd aan ijzerhandel Pais. Kort na het huwelijk van haar dochter Trien met Gerrit Essink in 1938 verhuisde moeder Trijntje ook naar Almelo. Zij overleed in 1969. Dochter Trien overleed in 2007. Zoon Piet woonde lange tijd in Noord-Holland. Tot zijn pensionering werkte hij bij de Hoogovens in Beverwijk. Hij overleed in 1994.Opgesteld door:Karel Essink (geb. 28-03-1942 te Almelo)Kleinzoon van Jan Stroomer en Trijntje Wit

onh_image_1491onh_image_1491

Publicatiedatum: 18/12/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN