Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Woonhuis op Noordeinde 66 in Wormerveer

Het huis wordt al 75 jaar bewoond door mevrouw A.M. Bruijn, achternicht van de schrijver Cor Bruijn (het meest bekend van Sil de Strandjutter). Dankzij de inspanningen van mevrouw Bruijn werd het huis na een jarenlange strijd op de monumentenlijst geplaatst. Hieronder vertelt mevouw Bruijn hoe dat in zijn werk is gegaan.

Het houten woonhuis op het Noordeinde 66 in Wormerveer

Het houten woonhuis op het Noordeinde 66 in Wormerveer. Bron: Provincie Noord-Holland.

Het verhaal van mevrouw Bruijn

“Ik woon in een heel mooi Zaans monument aan de Zaan, op Noordeinde 66 in Wormerveer. Het huis is gebouwd in 1686 en heeft twee mooie schouwen, smuigers genoemd. In de voorkamer heeft de smuiger Bijbelse tegels. Over dit huis is heel veel te vertellen. Ik was 11 jaar toen ik hier kwam wonen en woon hier nu al 75 jaar. Ik woonde hier lang met mijn zuster, maar nu nog alleen.”

Noordeinde 66 interieur

Noordeinde 66 interieur. Mevrouw A.M. Bruijn woont al 75 jaar in het huis Noordeinde 66 in Wormerveer.

Jarenlange strijd

“Naast ons huis was vroeger een machinefabriek. En die was de eigenaar van ons huis. Plotseling kregen wij in 1985 van de eigenaar bericht dat wij het huis uit moesten, want ze wilden een grote fabriekshal bouwen en het huis moest weg. Mijn zuster en ik zeiden meteen dat wij er nooit uit zouden gaan omdat het dan gesloopt zou worden. En dat zou een misdaad zijn.

Gelukkig kwam er een stuk in de krant te staan en kwam de voorzitter van de Stichting Zaans Schoon naar ons toe. Hij raadde ons aan een advocaat in de arm te nemen. Ook maakten we kennis met een architect, Han van Leeuwen, heel bekend in de Zaanstreek, die alles weet van houtbouw. Hij en zijn vrouw zijn altijd nog mijn beste vrienden.

Wij kregen gelukkig een advocaat, Mr. B. Creemers, die het een prachtig huis vond en zijn uiterste best heeft gedaan om het behouden. Het heeft jaren geduurd en wij zijn bij allerlei hoorzittingen geweest, bij de Gemeente en in het Provinciehuis in Haarlem en drie keer bij de Raad van State om het huis op de lijst van Rijksmonumenten te krijgen. Dat is toen niet gelukt.

De eigenaar had tientallen jaren niets aan het huis gedaan en wilde het onbewoonbaar laten verklaren. Toen zei mr. Creemers: nu gaan we een kort geding aanspannen. Hij had in het huis een heleboel dia’s gemaakt en heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat de rechter hier is komen kijken, wat zelden gebeurt. Hij heeft het hele huis bekeken, zelfs de oude zolder.

Niet lang daarna stond het huis op de Provinciale monumentenlijst. Wij waren heel blij en mr. Creemers heel dankbaar dat het na een jarenlange strijd zo goed was afgelopen. Ik heb nog steeds contact met hem en zijn vrouw.

Het huis is nu van woningbouwvereniging Parteon in Wormerveer. Die zijn er blij mee en onderhouden het goed.”Bovenstaande verhaal schreef mevrouw Bruijn in een brief aan de provincie Noord-Holland van 18 augustus 2012.

NB Door een besluit van de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland is dit woonhuis per juli 2013 geen provinciaal monument meer.

Publicatiedatum: 13/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.