Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Loosdrecht

Het ‘Witte Goud’ van kasteel Sypesteyn Jonkheer Henri bouwt aan zijn verleden Mijndense sluis: turf en plezier De Belleman van de Sijpekerk Het einde in zicht: de laatste oorlogsdagen in Loosdrecht Landgoed Eikenrode in Nieuw-Loosdrecht bevindt zich nabij de ingang een met struikgewas begroeid heuveltje. Het markeert de plaats waar van 1952 tot 1964 een merkwaardige hoge toren van beton heeft gestaan. Het bo">Een luchtwachttoren op Eikenrode Oud-Loosdrechtse vondsten Kasteel Sypesteyn: bijna nooit iets veranderd Sypesteyn Eikenrode Het zwaard van Loosdrecht De verdwenen porseleinfabriek van Loosdrecht

Kasteelfair in de tuinen van Kasteel Sypesteyn

In de prachtige tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht wordt op zaterdag 21 september een sfeervolle Kasteelfair gehouden. Liefhebbers van brocante & antiek, vintage kleding, tuindecoratie, kaarsen, sieraden & kunst kunnen hun hart ophalen. Of neem smaakvolle streekproducten zoals boerenkazen, marmelades, chutneys en fruit mee naar huis.

>

Kasteel Sypesteyn viert zijn 100-jarig jubileum

Honderd jaar geleden opende het jongste kasteel van Nederland zijn deuren voor het publiek. Het werd gebouwd als huis voor de verzamelingen van jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937).

>

Het ‘Witte Goud’ van kasteel Sypesteyn

Kasteel Sypesteyn herbergt een breekbare schat: een grote verzameling Loosdrechts porselein uit de achttiende eeuw. Jonkheer Henri van Sypesteyn was niet alleen één van de eerste verzamelaars van het oudhollandse serviesgoed, maar deed ook onderzoek naar dit ‘witte goud’ van de Gooi- en Vechtstreek.

>

Jonkheer Henri bouwt aan zijn verleden

Voor jonkheer Henri Sypesteyn was de toekomst zijn verleden. In Loosdrecht bouwde hij een nieuw kasteel in oude stijl. Weilanden toverde hij om in een 17e-eeuws park. Naar eigen ontwerp. Bezoek kasteel-museum Sypesteyn en je betreedt de droom van de jonkheer.

>

Mijndense sluis: turf en plezier

In het watersportseizoen kan het razend druk zijn in de Mijndense sluis. Waar nu de sluis ligt, stroomde vroeger het riviertje de Drecht uit in de Vecht. De Drecht van Loosdrecht.

>

De Belleman van de Sijpekerk

Schuin tegenover kasteelmuseum Sijpesteijn in Nieuw-Loosdrecht staat de middeleeuwse dorpskerk met een mooie toren. In de kerk zijn verschillende bezienswaardigheden uit voorbije eeuwen bewaard gebleven, zoals de Belleman, een houten mannetje dat met een flinke tik op een bel aangaf dat het tijd was voor de dominee om zijn preek af te ronden.

>

Het einde in zicht: de laatste oorlogsdagen in Loosdrecht

In april 1945 komt het eind van de oorlog steeds dichterbij, maar dat betekent niet dat alle spanning uit de lucht is en de wapens direct worden neergelegd. Jacob Streefkerk uit Loosdrecht beschrijft de oorlogstijd gedetailleerd in zijn dagboek. Lopen kan de invalide Jacob niet, maar luisteren des te beter. Hij verzamelt veel gegevens over wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurt en tekent alles wat hem ter ore komt nauwgezet op.

>

Een luchtwachttoren op Eikenrode

Op het geschoren gazon van Landgoed Eikenrode in Nieuw-Loosdrecht bevindt zich nabij de ingang een met struikgewas begroeid heuveltje. Het markeert de plaats waar van 1952 tot 1964 een merkwaardige hoge toren van beton heeft gestaan. Het bouwwerk diende in de tijd van de Koude Oorlog als uitkijkpost van de Luchtwacht om te waarschuwen voor vijandelijke vliegtuigen uit het oosten.

>

Oud-Loosdrechtse vondsten

Vanwege de geplande bouw van appartementen met parkeergarage aan de Loosdrechtse Plassen is in 2009 aan de Oud-Loosdrechtsedijk in Oud-Loosdrecht een opgraving uitgevoerd. De vindplaats maakt deel uit van de historische kern van Oud-Loosdrecht. Door historisch onderzoek en proefsleuven, archeologische ‘kijkgaten’, wist men dat het terrein archeologisch waardevol was. Er waren al sporen van onder andere greppels en kuilen en ophogingslagen uit de 14e tot en met de 20e eeuw gevonden. Tijdens de opgraving zijn uit dezelfde periode sporen en vondsten aangetroffen.

>

Kasteel Sypesteyn: bijna nooit iets veranderd

Stel je voor dat de Jonkheer van Sypesteyn (1857 – 1937) uit de dood zou herrijzen. Hij ziet dan dat zijn tuin nog nagenoeg hetzelfde is, zoals hij dat rond 1902 aan had laten leggen. . Dat we de tuin in de originele staat kunnen zien, is te danken aan tuinbazin Henny van der Wilt.

>

Sypesteyn

Verscholen langs de Nieuw Loosdrechtsedijk ligt de buitenplaats kasteel Sypesteyn. Omringd door boerenbedrijven en weilanden is de twintigste–eeuwse buitenplaats in permanente aanbouw. Met de toren en de bijgebouwen vormt de buitenplaats een uniek rustplekje in Loosdrecht.

>

Eikenrode

Vanaf 1845 is tussen het gemeentehuis van Loosdrecht en de hervormde kerk de buitenplaats Eikenrode gelegen. Waar eens de familie Hacke bekende schrijvers ontving, zijn in 2015 woonappartementen met zorg gevestigd. Het woonhuis en landgoed zijn voor het grootste deel in de oude glorie hersteld. Eikenrode is een rijksmonument. Daarbij behoren het hoofdgebouw, de historische tuin- en parkaanleg, de grafkapel en de oranjerie.

>

Het zwaard van Loosdrecht

Rond 1985 kwam bij de Historische Kring Loosdrecht (HKL) een telefoontje binnen van de familie Van Wettum aan de Horndijk te Oud-Loosdrecht. Van oudsher zijn de Van Wettums beroepsvissers en eigenaars van een jachthaven. Het bleek dat zij een middeleeuws zwaard uit het water hadden opgevist. Als hiervoor belangstelling bestond, mocht de HKL dit hebben.

>