Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Eikenrode

Vanaf 1845 is tussen het gemeentehuis van Loosdrecht en de hervormde kerk de buitenplaats Eikenrode gelegen. Waar eens de familie Hacke bekende schrijvers ontving, zijn in 2015 woonappartementen met zorg gevestigd. Het woonhuis en landgoed zijn voor het grootste deel in de oude glorie hersteld. Eikenrode is een rijksmonument. Daarbij behoren het hoofdgebouw, de historische tuin- en parkaanleg, de grafkapel en de oranjerie.

Eikenrode, januari 2015.

Beeld: Flickr / Jarjan Fisher.

Eikenrode, januari 2015.Eikenrode, januari 2015.

Rechte pilasters, slingerende paden

Jan Conrad Hacke liet in 1845 het hoofdgebouw aanleggen. ’s Winters woonde Jan Conrad samen met zijn echtgenote jonkvrouwe J.C.S. Elias op de Keizersgracht in Amsterdam. In later tijden ging de familie permanent op Eikenrode wonen. Jan Conrad was van oorsprong theoloog, maar zijn hart lag bij de letterkunde. Hij vertaalde Dantes Divina Commedia uit het Italiaans. In de jaren 1855-1865 omringde hij zich op Eikenrode met bekende bevriende schilders, schrijvers en dichters, waaronder Johannes Bosboom, Mevrouw Anna Louisa Geertruida Bosboom-Toussaint, Everhardus Johannes Potgieter, Johannes Petrus Hasebroek en Nicolaas Beets.

Neoclassicistisch woonhuis

Het landgoed besloeg aanvankelijk een oppervlakte van 34 hectare, bestaande uit boerderijen, akkers en een watermolen. Het hoofdgebouw is ontworpen door bouwmeester J. Streefkerk. Het huis staat, met de voorgevel op het westen, ongeveer in het midden van de buitenplaats op een rechthoekige plattegrond. Het is een neoclassicistisch gebouw dat nog in authentieke staat verkeert. Kenmerkend voor de genoemde stijl zijn de pilasters op de gevel en de geprofileerde kroonlijst. In 1969 is de buitenplaats door de erfgenamen van de familie Hacke verkocht. Na een aantal jaren van verwaarlozing en vandalisme is het landgoed in de oude staat hersteld. De huidige eigenaar heeft in het hoofdgebouw rond 2015 appartementen voor wonen met zorg gerealiseerd: Residence Eikenrode.

Park in landschapsstijl

Het park rond het landgoed is aangelegd in landschapsstijl door Jan David Zocher. Opvallend is de lusvormige oprijlaan naar het huis met de daarin bij elkaar geplaatste vijf bruine beuken. Er zijn open ruimten met boomgroepen en slingerende paden die aan weerszijden beplant zijn met beuken. Rond de slingervijver staan veel bijzondere bomen zoals een reuzensequoia en een tulpenboom. De structuur en de inrichting van het park zijn grotendeels bewaard gebleven. Vlakbij de Nieuw-Loosdrechtsedijk was een uit 1850 gedateerde koepel in de vorm van een zogenaamde ‘Turkse tent’ aanwezig. Die is rond 1930 afgebroken. Van 1952 tot 1964, het tijdperk van de Koude Oorlog, stond er een luchtwachttoren. Op het landgoed was ook een oranjerie. Deze is in 2007 afgebrand. Er zijn op die plek enkele luxe appartementen gebouwd die verwijzen naar de oude oranjerie. Op het landgoed is langs de oostgrens ook een negentiende-eeuwse grafkapel aanwezig. Deze grafkapel is in het bezit van de Stichting Historisch Goed Loosdrecht en in 2001 gerestaureerd.Links naar websites:

www.cultureelerfgoed.nl
www.eikenrode.com
Landschap Noord-Holland
Cultuurcompagnie

Bronnen

Toekomst voor Eikenrode, in: tijdschrift Groen (2004) nr. 2, pp. 30-36.

T. Marx – Van Ankum, Buitenplaats Eikenrode was eens een lustoord, Historische Kring Loosdrecht nr. 19 (1992), pp. 1-15.

C.D.H. Moes, Architectuur als sieraad van de natuur: de architectuurtekeningen uit het archief van J.D. Zocher jr. (1791-1870) en L.P. Zocher (1820-1915), 1994.

H.W.M. van der Wyck, De Nederlandse buitenplaats: aspecten van ontwikkeling, bescherming en herstel (1983), pp. 311, 315.

H. Lägers en M. Strating, Loosdrecht: geschiedenis en architectuur (1998), pp. 79, 81, 82.

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.