Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Sypesteyn

Verscholen langs de Nieuw Loosdrechtsedijk ligt de buitenplaats kasteel Sypesteyn. Omringd door boerenbedrijven en weilanden is de twintigste–eeuwse buitenplaats in permanente aanbouw. Met de toren en de bijgebouwen vormt de buitenplaats een uniek rustplekje in Loosdrecht.

Geschiedenis

De geschiedenis van kasteel Sypesteyn begint in 1288 als Graaf Floris V land schenkt aan Willem Nicolaasz.. Volgens de documenten bouwt hij hier een huis. In 1572 betrekt Aert Abramsz. van Sijpesteijn het huis dat in 1589 wordt verwoest. In de tweede helft van de zeventiende eeuw koopt Cornelis Ascanius Sypesteyn de grond en laat het huis herstellen. Maar deze wordt enkele jaren later (1673) alweer verwoest. Met een tussenperiode waarin andere families de grond in bezit hadden koopt jonkheer C.H.C.A. van Sypesteyn in 1901 de grond van het voorouderlijke kasteel.

Het huidige Kasteel Sypesteyn is in zijn vorm gebaseerd op een oude tekening van Jan de Beyer uit 1749:’t Huys Sypesteyn anno 1568. Daarnaast heeft Van Sypesteyn archeologisch onderzoek laten verrichten op het terrein om de oude contouren van de grachten, tuinen en gebouwen terug te vinden. Na dat onderzoek wordt in 1907 begonnen met de bouw van de bijgebouwen: de portierswoning, het koetshuis met stallen, de buitenmuur met twee torentjes en een brug met een af te sluiten hek.

Kasteel Sypesteyn. Via Wikimedia.

Tussen 1912 en 1927 wordt het kasteel gebouwd. Er wordt begonnen met de toren, naar een ontwerp van architect W. de Vrind jr. Maar omdat deze architect, naar de gewoonte van die periode, neogotische decoraties wil toevoegen aan het gebouw, breekt Van Sypesteyn met hem. Van Sypesteyn ontwerpt vervolgens zelf de rest van het kasteel. Alles wordt gebouwd met restmaterialen uit oude gesloopte panden. Van Sypesteyn streeft naar een zo authentieke mogelijk kasteel.

Helaas komt het kasteel niet af door geldgebrek. Aan de buitenzijde is één gevel blind (bij de rozentuin), met twee niet afgebouwde muurstukken. Verder bestaat het kasteel uit verschillende bouwblokken, die samen rondom een kleine binnenplaats zijn gebouwd. Ieder bouwblok heeft een ander aantal woonlagen, een eigen kap en anders gevormde ramen en kozijnen.

ce5a86c80fa2276b1fcf7f396a355baa0543643a

Jonkheer van Sypesteyn. Foto met dank aan Henny van der Wilt.

Het kasteel

Het kasteel is in etappes gebouwd, met eerst de toren (1912-1913), gevolgd door het ‘Gothisch Huis’ (1918-20), van twee verdiepingen hoog dat is te herkenen aan een trapgevel. Vervolgens werd gebouwd aan de Westbouw (1920-22) met tegen de gevel de trap naar de bel-etage. Als laatste werd de Noordbouw (1924, hoofdingang 1927) gebouwd. Deze heeft een spitsboogvormige paneeldeur die als hoofdingang was bedoeld.

De tuin van Kasteel Sypesteyn is geheel ontworpen door jonkheer Van Sypesteyn. In zijn ontwerp is hij uitgegaan van de Renaissancetuin uit ca. 1600. De vorm van de tuin wordt bepaald door grachten en hagen. Bij het kasteel ligt de rozentuin met daarachter de Lindelaan die via het parkbos de uiterwaarden in leidt. In de tuin vindt u verder een boomgaard, siertuin, doolhof (1901) en kolfbaan.

Museum Kasteel Sypesteyn is geopend voor het publiek.

2e6f36e8d2ed2cbc8010891cbc5ac43cad60185e

Slottuin van Kasteel Sypesteyn. Foto met dank aan Henny van der Wilt.

Cultuurcompagnie Noord-Holland

Literatuur:

  • Vries, M. de, Een droom wordt werkelijkheid: leven en werk van Jhr. C. H. C. A. van Sypesteyn, Nieuw-Loosdrecht 2002
  • Bogaard, C.G. en M. van Vlierden, Huismusea in Nederland : Kasteel-Museum Sypesteyn en het ontstaan van verzamelaarshuizen in Nederland (ca. 1870-1930), Zwolle 2007
  • Liefkes, Reino, Glaswerk uit drie Utrechtse kastelen : Slot Zuylen, Kasteel Amerongen, Kasteel Sypesteyn, Oud Zuilen 1989
  • Oven, Ro van, ‘De Sypesteyn’, in Buiten 1929, 8 juni pp 268-269 en 15 juni pp 280-281
  • Website van Museum Kasteel Sypesteyn

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.