Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

George Hitchcock en de Egmondse School

In 1884 bezocht de beroemde Oostenrijkse keizerin Sissi de bollenstreek rond Egmond aan den Hoef. Niet om de velden vol tulpen en andere bloemen te aanschouwen, maar om een schilderij van dit typisch Hollandse beeld te kopen. De gelukkige kunstschilder van wie Sissi het schilderij kocht, was de Amerikaan George Hitchcock.

Advocaat

Hitchcock zag in 1850 het levenslicht in Providence in de Verenigde Staten. Hier volgde hij zijn opleiding tot advocaat aan Brown University en vervolgens aan de beroemde Harvard Law School. De advocatuur trok Hitchcock echter niet. Hij besloot zich toe te leggen op het kunstschilderen. Hitchcock was een autodidact die naar Europa trok om zich bij te scholen in de schilderkunst. Dit deed hij achtereenvolgens aan de Academie Julian te Parijs, de kunstacademie in Düsseldorf en vervolgens in Den Haag bij Hendrik Willem Mesdag, bekend van het Panorama Mesdag.

Bollenveld met hyacinten – George Hitchcock. Bron: RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Egmond

Hitchcock werd verliefd op de bollenvelden bij Egmond, het bijzondere licht aan de Noordzee, het duinlandschap en het authentieke Hollandse gemeenschapsleven. In 1883 ging hij er wonen in een klein duinhuisje, samen met zijn vrouw. Zijn goede vriend Gari Melchers volgde hem al snel en ze deelden samen een studio in het dorp bij de duinen. Hitchcock legde zich in zijn schilderijen vooral toe op landschappen met bloemenvelden, terwijl Melchers zich focuste op de portretteerkunst.

Met steden als Haarlem en Amsterdam relatief dichtbij kon hij zich vergapen aan de historie van de Nederlandse schilderkunst die hem beïnvloedde. Voorbeelden als Caravaggio, Frans Hals en Rembrandt bewonderde Hitchcock om hun gebruik van licht, penseelvoering en naturalistische omgang met onderwerpen. Zelf schilderde Hitchcock veel van de kleurige bloemenvelden die hem zo aanspraken in een impressionistische stijl, evenals typisch Hollandse meisjes en religieuze beeltenissen.

Hollandse Bruid – George Hitchcock Bron: Los Angeles Museum of Art via RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Internationale Faam

Het werk van Hitchcock sprak veel mensen aan en hij boekte zijn eerste internationale succes toen hij een gouden medaille won in de Parijse salon. Vervolgens exposeerde hij in tal van Europese steden. In 1890 richtte hij in Egmond een Art Summer School op, naar het voorbeeld van de Academie Julian te Parijs. Artiesten vanuit verschillende landen als Duitsland en vooral Amerika, kwamen naar Egmond om hier de gezamenlijke teken- en schildersessies bij te wonen.

Hollandse Meisjes in de Kerk - Gari Melchers (1883-1902)

Hollandse Meisjes in de Kerk – Gari Melchers (1883-1902) Bron: Sotheby’s via Wikimedia Commons

Egmondse School

De beweging van kunstschilders in Egmond staat vandaag de dag te boek als de Egmondse School. Deze zou tot 1905 blijven bestaan. In dat jaar ging Hitchcock in Parijs wonen. Met hem verdwenen ook de meeste andere kunstschilders uit Egmond, op een na: Gari Melchers. Hij zou nog jaren in het dorp blijven wonen en werken in het huisje dat ooit aan Hitchcock toebehoorde.

George Hitchcock overleed in 1913 op zijn boot in de haven van Marken, en met hem stierf de aandacht voor de Egmondse School min of meer uit. Dat dit gebrek aan aandacht onterecht is, bewijzen de successen van zijn werk. Zo zijn deze terug te vinden in het Brooklyn Museum in New York, het Art Institute of Chicago en het Musée d’Orsay te Parijs. Het schilderij dat Keizerin Sissi meenam uit Egmond is nog altijd in het bezit van de keizerlijke collectie van Wenen.

Auteur: Eva Bleeker

Bronnen

Paspoort Bollenstreek – Bollenschilders
De vergeten kunstkolonie van George Hitchcock: de Egmondse School
The Painter of Sunlight’

Publicatiedatum: 08/04/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.