Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nationale Vrijwilligersdag

Ieder jaar op 7 december vindt de Nationale Vrijwilligersdag plaats. Een uitgelezen kans voor organisaties om hun vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Onze vaste vrijwilliger Arnoud van Soest schrijft al sinds 2014 voor Oneindig Noord-Holland. Interviews, verhalen, historisch nieuws: trouwe bezoekers hebben al vele berichten van zijn hand kunnen lezen. Op deze bijzondere dag wil de redactie hem graag in het zonnetje zetten. Een bos bloemen en cadeaubon zijn al naar hem onderweg. Lees hier vijf van zijn verhalen van het afgelopen jaar.

Arnoud van Soest gaat als onmisbaar lid van de redactie regelmatig op pad om verslag te doen van nieuwe tentoonstellingen. Zijn bijdragen aan Oneindig Noord-Holland zijn goud waard. Arnouds verhalen en interviews zijn altijd inhoudelijk en interessant, maar lezen toch heerlijk weg. Daarnaast levert hij ook regelmatig nieuwsberichten aan. De redactie is hem dan ook eeuwig dankbaar en hoopt dat hij nog lang voor ons blijft schrijven.

Hier lichten we vijf van zijn verhalen uit 2023 uit:

1. Waarom Noord-Holland méér dan een eeuw bijna leeg was

Onlangs vond in archeologiemuseum Huis van Hilde de boekpresentatie plaats van ‘Noord-Holland in het 1e millennium’, twee rijk geïllustreerde delen over de archeologie en aanverwante wetenschappen uit de eerste duizend jaar van onze jaartelling. Uit het naslagwerk blijkt dat Noord-Holland méér dan een eeuw zo goed als verlaten was. Lees meer.

‘De mensen in het vroegmiddeleeuwse kustgebied leefden in een open landschap dat werd gedomineerd door kwelders, lage duinen en natte hooilanden. Bos kwam nog maar weinig voor. Illustratie: F. Marschall.

2. Slag op de Zuiderzee: hoe ‘geuzentuig’ de vijand een gevoelige slag toebracht

Over de bevrijding van Alkmaar en Leiden zijn al de nodige boeken geschreven, maar de Slag op de Zuiderzee, die voor een ommekeer zorgde in de strijd tegen het Spaanse juk, kwam er tot nu toe bekaaid vanaf. De publicatie van een nieuw boek moet in deze lacune voorzien. Dit is deel twee uit een serie van drie. Lees meer.

De slag op de Zuiderzee, 1573, Jan Theunisz. Blanckerhoff, 1663. Collectie Rijksmuseum, objectnummer SK-A-3235.

3. De imker en zijn bijen: ‘Moet dat nu pap’

Kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg wordt momenteel verbouwd tot huurappartementen, maar de bijen die er al sinds mensenheugenis rondvliegen, zijn er nog steeds. Imker Ronald de Moor (50) kan er bevlogen over vertellen. Lees meer.

Als De Moor bij zijn kasten aan het werk is, trekt hij meestal een beschermend pak aan. Foto: Arnoud van Soest

4. Buitenhuis Trompenburgh gaat een nieuwe toekomst tegemoet

Ergens in 2025 gaan de deuren van het fraaie buitenhuis Trompenburgh in ’s-Graveland weer open voor publiek, maar nu is de restauratie nog in volle gang. De redactie van Oneindig Noord-Holland nam er al vast een kijkje. Lees meer.

Zeevaarder Tromp liet zich ook in zijn vrije tijd graag door water omringen. Foto via Monumentenbezit.

5. Jan Brasser: de onvermoeibare verzetsman uit de Zaanstreek

Jan Brasser (1908-1991), die in de Tweede Wereldoorlog onder de schuilnaam Witte Ko opereerde, was een van de bekendste verzetsmensen uit de Zaanstreek. Filip Bloem, die bij het Verzetsmuseum werkt, schreef er een boek over. Lees meer.

Publicatiedatum: 07/12/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.