Sint Barbara en de Noord/Zuidlijn

Naast de bekende heilige Sint Nicolaas is er nog een patroonheilige die een eigen dag in december heeft: Sint Barbara. De Rooms-katholieke kerk eert Sint Barbara jaarlijks op 4 december. Deze heilige speelt een bijzondere rol bij de aanleg van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn.

Book 1 min

Sint Barbara

Door Peter Paul Rubens, (c.1620), beeld: Wikimedia Commons

Sint BarbaraSint Barbara

De heilige Barbara

Barbara was een christelijke heilige die eind 2e eeuw in Nicomedië, het huidige Turkije, leefde. Al op jonge leeftijd kwam ze in aanraking met de christelijke leer en liet zich in het geheim door een priester dopen. Haar heidense vader wilde haar vrijwaren van de vele mannen die om haar hand vroegen en sloot haar op in een torenkamer. Toen haar vader erachter kwam dat ze zich had bekeerd tot het christendom, onthoofdde hij haar. Hij werd daarop zelf dodelijk door bliksem getroffen.

Patrones

Barbara wordt vaak afgebeeld met een toren, een kanon en een martelaarspalm. De heilige Barbara is patrones van vele beroepen. Vroeger waren het vooral mijnbouwers en tunnelbouwers die haar als beschermheilige hadden, vanwege het gevaarlijke werk. Maar ook bouwvakkers, klokkenluiders, smeden, boeren en brandweerlieden roepen haar aan. En omdat haar torentje ook wel iets weg heeft van een loop van een geschut is ze ook beschermheilige van schutters, wapenmakers en soldaten.

Noord/Zuidlijn

De heilige Barbara wordt tegenwoordig nog steeds veel door tunnelbouwers aangeroepen. In de startschacht van de Noord/Zuidlijn, bij het Centraal Station van Amsterdam, is een kapelletje ingericht en een beeld van Sint Barbara geplaatst. Voordat de tunnelboorwerkzaamheden werden gestart, is zij ingezegend door de Deken van Amsterdam. Het beeldje moet de tunnelbouwers de komende jaren bescherming bieden. Eén eeuwenoude traditie onder mijnwerkers en tunnelbouwers is dus nog steeds springlevend.

Auteur: Nikki Pootjes

Het beeld van Sint Barbara in de startschacht van de Noord/Zuidlijn

Het beeld van Sint Barbara in de startschacht van de Noord/ZuidlijnHet beeld van Sint Barbara in de startschacht van de Noord/Zuidlijn

Publicatiedatum: 30/11/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN