Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hein Kever

Op 19 juni 1854 zag Jacob Simon Hendrik Kever, alias 'Hein', het levenslicht in Amsterdam. Al vroeg had de dromerige Hein een neiging tot tekenen en schilderen. Hij kon op school niet makkelijk meekomen en het ontbrak hem aan belangstelling voor de zakelijke en nuchtere dingen in het leven. Zijn moeder was bevriend met de familie van Jozef Israels en besloot de oude meester-schilder om hulp te vragen. Israels bemiddelde meerdere malen voor de jonge Kever, die zou uitgroeien tot één van de bekendste Larense schilders.

Opleiding

In 1868 zette Kever de eerste stappen in zijn carrière in het atelier van de lithograaf Renneveld en vervolgens bij vakgenoten Gijsbertus Craeyvanger en Johan Conrad Greive. In 1869 volgde hij een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, om dit vervolgens voort te zetten aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Appelboomgaard, door Hein Kever

Amsterdam en het Gooi

Na zijn studie vertrok Kever naar Blaricum en tegelijkertijd behield hij een pied-a-terre aan het Oosterpark, waar hij in de wintermaanden verbleef. Hier had hij bekende Amsterdamse impressionisten als buren, zoals Willem Witsen, Isaac Israels en George Breitner. In 1887 Trouwde Kever en verhuisde hij in de zomermaanden naar zijn huis in Laren. Hier was zijn buurman de bekende kunstschilder Anton Mauve.

Op een keer maakte Hein Kever een aquarel voor de Hollandse Teken Maatschappij, waarvan hij niet zeker was van de kwaliteit. Mauve beloofde er eens naar te komen kijken. Dit vond Kever wel prettig, maar hij zag zo op tegen de kritiek van de grote meester dat hij het werk snel in zijn bed verborg toen hij Mauve zag aankomen. Kever verontschuldigde zich en vertelde dat hij de aquarel al verzonden had. Achter het uiterlijk van Kever ging klaarblijkelijk een gevoelige en onzekere ziel schuil.

Theetijd, door Hein Kever

De Larense School

Het grootste gedeelte van zijn carrière bracht  de kunstschilder door in het Gooi. Aan de werken die hij in deze omgeving schilderde dankt hij in hoofdzaak zijn grootste succes. Met zijn schilderijen van Gooise boereninterieurs en boeren en kinderen plaatste hij zich onder de Larense kunstenaars, die ook de Larense School genoemd zouden kunnen worden. In 1922 overleed Hein Kever in Laren. Ter nagedachtenis aan deze wat onzekere maar bekwame kunstenaar is er in Laren een straat naar hem vernoemd: de ‘Keverweg’.

Gerbera’s, door Hein Kever

Auteur: Eva Bleeker

Bronnen

Kunstbus – Hein Kever
De Valk Lexicon – Hein Kever
Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie – Hein Kever

Publicatiedatum: 04/05/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.