Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Puddingfabriek ‘De Bij’

Puddingfabriek 'De Bij' werd vier jaar na de N.V. Stijfselfabriek 'De Bijenkorf' door Honig opgericht voor het maken van maïsstijfsel en later pudding. Tegenwoordig is de voormalige Honigfabriek een beeldbepalend industrieel gebouw aan de Zaan. Sinds 2011 heeft 'studio puddingfabriek' zich in het fabrieksgebouw gevestigd.

Geschiedenis van de voormalige Honigfabriek

Na 1875 verschenen er steeds meer fabrieken langs de Zaan. De fabrieken waren daar goed bereikbaar voor de aan- en afvoer van producten en grondstoffen voor de productie van die producten. De honigfabrieken waren een van de kenmerkende en belangrijke fabrieken die zich in de tweede helft van de 19de eeuw aan de Zaan vestigde. In 1867 kocht Klaas Honig de stijfselmakerij ‘De Troffel’ in Koog aan de Zaan, waar tarwemeel werd vermengd met water uit de Zaan om maïzena ‘stijfsel’ te maken. De stijfselmakerij deed het goed en concurrerende fabrieken moesten sluiten. Door het succes werden deze makers van stijfsel in Koog aan de Zaan ook wel ‘Stijfselkneters’ genoemd.

Puddingfabriek De Bij ca. 1995. Bron: Gemeentearchief Zaanstad. Documentnummer 21.26251.

De Bij

In 1895 kwam vervolgens de N. V. Stijfselfabriek ‘De Bijenkorf’ in beeld, in 1899 puddingfabriek ‘De Bij’. Net als ‘De Bijenkorf’ kreeg de puddingfabriek een naam, gerelateerd aan de naam van het bedrijf ‘Honig’. ‘Honig’ is de Duitse vertaling van ‘honing’, vandaar de naam ‘De Bij’. De fabriek werd ingezet voor de productie van stijfsel vaan maïs, dat in plaats van tarwemeel werd gebruikt. Later werd er ook pudding geproduceerd.

Puddingfabriek De Bij ca. 1930. Bron: Zaanstad Gemeentearchief, Honig-V, documentnummer: 22.06900

Studio Puddingfabriek

Sinds 2003 heeft Honig geen vestigingen meer in Koog aan de Zaan. In de voormalige puddingfabriek heeft is sinds 2011 ‘Studie Puddingfabriek’ gevestigd. De bedrijven ‘No Words photography’, ‘Beautifulpeople’ en ‘Empty Galaxy’ zijn er in gehuisvest. Het gebouw is duidelijk een oude fabriek. Er lopen nog veel leidingen, de isolatie is niet optimaal en de muren en vloeren van de verschillende ruimtes zijn vrij grof. Eind 2014 is de fabriek dan ook verbouwd en aangepast aan de nieuwe functie als bedrijfsverzamelgebouw. De Amsterdamse organisatie ‘Urban Resort’ heeft na onderzoek vastgesteld dat het gebouw geschikt is voor kunstenaars en andere creatieve bedrijvigheid. Zo kan de voormalige fabriek als culturele broedplaats voortbestaan.

Auteur: Liza Koppenrade

Bronnen

  • Archief Zaanstad Beeldbank. (z.d.). 22.18818, Koog aan de Zaan. Bij puddingfabriek De Bij. Beschrijving. Geraadpleegd op 4 mei 2015
  • Honigfabriek. (z.d.). Geschiedenis van de fabriekspanden langs de Zaan. Geraadpleegd op 4 mei 2015
  • Rodi, Nieuws uit de regio.(10 november 2014). Honigfabriek gered voor creatieve bedrijvigheid. Geraadpleegd op 4 mei 2015
  • Studio De Puddingfabriek, geraadpleegd op 4 mei 2015

Publicatiedatum: 04/05/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.