Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wormer

Schagen, Zaanstreek, Blaricum: de boeken van Uitgeverij Noord-Holland Kolven in de oudste herberg van de Zaanstreek Met Jan Feith door de Zaanstreek (1933) Oud en Nieuw: Van vreugdevuren tot vuurwerkpijlen Lassie tovert nog steeds met rijst Archeologisch Informatie Centrum te Castricum begin 2015 in het verschiet, zijn medewerkers van het archeologisch depot in Wormer begonnen om de opgeslagen dozen te openen en het archeologische materiaal ">Schatgraven in het Provinciaal depot voor archeologie Gemaal ‘Ceres’ in Wormer Watertoren Rijstpellerij Hollandia te Wormer Het Gat van Wormer zorgde voor veel opwinding Schaatskampioene koos voor hardhandige aanpak Februaristaking. Dat wordt jaarlijks herdacht bij het monument Februaristaking 1941 ook in Wormer Fabrieksarbeider Gerrit de Jong koos voor de kunst

Kolven in de oudste herberg van de Zaanstreek

Herberg Het Moriaanshoofd kent een bruisend verleden. Kerkgangers, gistjagers en scheepslui wisten vanaf 1585 de herberg te vinden voor vertier, overleg of… gist jagen. Op dinsdag- en woensdagavond heerst er in de herberg nog de sfeer van weleer. Dan wordt er achterin de oudste nog bestaande kroeg van de Zaanstreek als vanouds door bezoekers een kolfje naar de hand gezet.

>

Met Jan Feith door de Zaanstreek (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Langs de Zaanstreek’.

>

Lassie tovert nog steeds met rijst

De Lassiefabriek is 123 jaar oud. In 1893 gingen de eerste palen de grond in voor wat aanvankelijk de eerste stoomgortpellerij van de Zaanstreek was.  Al vrij snel werd er ook rijst gepeld en naast Lassie verrezen er meer rijstpellerijen aan de Zaan, zoals Batavia, Hollandia en Saigon. In die tijd werd de prijs van rijst op de wereldmarkt in de Zaanstreek bepaald, vertelt Robert Kop, productieleider bij Lassie. De pellerijen vestigden zich aan de Zaan, omdat ze op die manier goed door schepen bevoorraad konden worden.

>

Gemaal ‘Ceres’ in Wormer

Het gemaalcomplex is gebouwd in 1878 als stoomgemaal met vijzel ten behoeve van de polder Wormer, Jisp en Nek. Tegenwoordig is het in gebruik als elektrogemaal met vijzel. Het complex bestaat uit een machinegebouw met voor- en achterwaterlopen, de oorspronkelijke kolenloods en een machinistenwoning. De schoorsteen is verdwenen. Naast het gemaal ligt de ook beschermde Poelsluis.

>

Watertoren Rijstpellerij Hollandia te Wormer

De watertoren op het Hollandiacomplex aan de Veerdijk in Wormer stamt uit 1888. Dit hoogreservoir is gebouwd ten behoeve van de sprinklerinstallatie van Rijstpellerij Hollandia. Na twintig jaar restauratie is de Zaanwand weer een plaatje.

>

Het Gat van Wormer zorgde voor veel opwinding

Mysterieuze, onopgeloste zaken in Wormerland. Het was in augustus 1975 dat veehouder Willem Dokter een metersdiep gat ontdekte in zijn weiland. Hoe kon dat? Wat was de oorzaak van dat gat? Experts droegen allerlei verklaringen aan. Tot een diepgravend onderzoek kwam het echter niet.

>

Schaatskampioene koos voor hardhandige aanpak

Rie Schoute-Meijer (1934) uit Jisp herinnert zich haar treinreis van november 1959 naar Davos nog als de dag van gisteren. In Davos zou de nationale schaatskampioene proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van 1960 in Squaw Valley (VS).

>

Februaristaking 1941 ook in Wormer

In de vroege ochtend van 25 februari 1941 begon in Amsterdam de Februaristaking. Dat wordt jaarlijks herdacht bij het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. De staking breidde zich uit naar het Gooi, Haarlem, Velsen en de Zaanstreek, waar op 26 februari massaal in staking gegaan werd. Ook in Wormer legden de mensen massaal het werk neer.

>