Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Uitgeest

Bijzondere (bij)namen: Alkmaar en omstreken Aak, een jongetje uit de IJzertijd Krakers in het Fort aan den Ham Hofleverancier: Bakkerij Putter Trots op de Noord-Hollandse stolpboerderij Stolpverhaal uit Uitgeest Fort K'ijk maakt landschap en historie beleefbaar Fort aan den Ham: bescheiden tussenfort biedt veel om te zien Kruitmagazijnen in het Noordwestfront Gemaal en sluis van de Uitgeester- en Heemskerkerbroek Man onder ijsbeer Polder van Berouw (Uitgeest)

Weidevogels spotten bij Fort Krommeniedijk

Boswachters van Landschap Noord-Holland verzorgen twee zondagen vanaf Fort K’IJK een speciale weidevogel/grutto kijkochtend. Onze nationale vogel, de grutto strijkt namelijk elk jaar neer in de weilanden rondom het Fort bij Krommeniedijk. Het is een geweldig vogelspektakel dat je niet wilt missen!

>

Historische rondleiding door het Fort bij Krommeniedijk

Iedere eerste zaterdag van de maand vertellen de gidsen Hans en Theo hun smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over het Fort bij Krommeniedijk. De eerstvolgende rondleiding is op zaterdag 2 maart. Fort bij Krommeniedijk is één van 46 forten van de Stelling van Amsterdam. Gelegen op de grens van Uitgeest en Krommenie, gebouwd tussen 1880 en 1914 en sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed.

>

Bijzondere (bij)namen: Alkmaar en omstreken

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: Alkmaar en omstreken.

>

Aak, een jongetje uit de IJzertijd

Aan de noordelijke rand van Uitgeest is het graf van een jongen van ongeveer 9 jaar oud gevonden. Hij leefde in de late ijzertijd, ongeveer 200 v. Chr.

>

Krakers in het Fort aan den Ham

April 1985. Het honderd jaar oude fort, aan Busch en Dam 13, Uitgeest randje Krommenie, lag er verlaten bij. Verlaten door soldaten die het land bewaakten gedurende beide mobilisatie periodes 1914-18 en 1940. Na de oorlog gebruikt als munitieopslag en bewaakt door fortwachter Boon die met zijn gezin in de fortwachterswoning op het voorterrein woonde tot eind 1984. Fortwachter Boon woonde inmiddels in Krommenie. De woning was leeg, sanitair gesloopt, dichtgetimmerd.

>

Hofleverancier: Bakkerij Putter

“Hofleverancier”, een predicaat om trots op te zijn. Een flink aantal Noord-Hollandse bedrijven heeft dit predicaat. Het getuigt onder meer van een rijke bestaansgeschiedenis, kwaliteit en een goede reputatie in de regio. Aan het woord Bakkerij Putter.

>

Stolpverhaal uit Uitgeest

De Meldijk ligt haaks op de strandwal van Uitgeest. In de dichte lintbebouwing ter plaatse ben je de aanwezige boerderijen zo voorbij, sneller nog dan de stormwolken die als grote, grijze schapen over de nokken van de met pannen gedekte daken jagen.

>

Fort aan den Ham: bescheiden tussenfort biedt veel om te zien

Precies tussen het Fort bij Veldhuis en Fort bij Krommeniedijk in het Noordwestfront van de Stelling van Amterdam loopt het spoorlijntracé Krommenie -Uitgeest. Fort aan den Ham werd aangelegd om dit kwetsbare acces te beschermen. Gekozen werd voor een klein ‘tussenfort’ met beperkte bezetting en bewapening. In de vroegere manschappenvertrekken is tegenwoordig een expositie gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. In een van de andere lokalen is een collectie authentieke audio- en communicatie apparaten te bezichtigen. De scoutinggroep De Geuzen heeft een ruimte ingericht met een scoutingtentoonstelling als dank voor hun jarenlange inzet voor het fort. En als dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog twee exposities te zien: een over de Engels-Russische invasie in Noord-Holland in 1799 en een ander over het ‘vergeten leger’ in Nederlands Indië (1945-1950).

>

Gemaal en sluis van de Uitgeester- en Heemskerkerbroek

Het gemaalcomplex is gebouwd in 1874 als stoomgemaal met twee vijzelpompen ten behoeve van de Uitgeester- en Heemskerkerbroekpolder. Sinds 1924 is het in gebruik als electrogemaal met twee horizontale schroefpompen. Het complex is gesitueerd in het noorden van de polder, ten oosten van Uitgeest en bestaat uit een machinegebouw, een schutsluis met ophaalbrug en een machinistenwoning.

>

Man onder ijsbeer

In 1966 schonk burgemeester H. Nielen van Heemskerk een prachtig glas aan de polder Uitgeester en Heemskerkerbroek. Op de kelk is een afbeelding geschilderd van een man die wordt aangevallen door een ijsbeer. Onder de mondrand staat in gouden letters: “de hartigste van allen”, Claas Nielen van Westzaan 1668”. En onder de schildering is te lezen “H. Nielen 1966 burgemeester v. Heemskerk”. Hoe zit dat allemaal precies?

>

Polder van Berouw (Uitgeest)

Dit is geen verzonnen titel. Ooit bestond er aan de voet van het Uitgeestermeer een poldertje met de naam Polder van Berouw, een naam die vraagt om een verhaal. Jammer genoeg weten we niet waar die naam vandaan komt. Wie en wanneer ooit in die polder ergens berouw van heeft gehad, blijft een mysterie. Maar die polder met zijn mysterieuze naam heeft wel een ander verhaal te bieden, een verhaal van ruzies en stijfkoppige gelijkhebberij. Tegenwoordig geldt de term ‘poldermodel’ als synoniem aan harmonie en overleg. Daarvan was in de Polder van Berouw tussen 1850 en 1864 niets te merken. Het rommelde in de polder.

>