Hofleverancier: Bakkerij Putter

“Hofleverancier”, een predicaat om trots op te zijn. Een flink aantal Noord-Hollandse bedrijven heeft dit predicaat. Het getuigt onder meer van een rijke bestaansgeschiedenis, kwaliteit en een goede reputatie in de regio. Aan het woord Bakkerij Putter.

Book 2 min

Het is alsof je een schilderij van Anton Pieck binnenwandelt… de oude bakkerskar waarmee vroeger gevent werd, de gietijzer ovenfrontjes, het gezellige koffiehoekje, maar bovenal de verzameling uitdagend geëtaleerde producten, geven de inrichting van bakkerij Putter (sinds 1855) een nostalgisch karakter. “Uitgangspunt was een winkel waar de klant blij van wordt. Dat je, zelfs als je nog niet aan de beurt bent, toch een warm gevoel krijgt. En gezien de reacties van de klanten is Putter daar prima in geslaagd !”

Aan het woord is een enthousiaste Willem Putter, die in juni 2010 van start ging met zijn nieuwe bakkerswinkel aan de Middelweg in Uitgeest.

De oude bakkerswinkel aan de Langebuurt.

Putter koestert de historie

Willem Putter is terecht heel blij met het Predicaat ‘Hofleverancier’ dat hij sinds 2007 mag voeren. De bakkerij bestaat al sinds 1855 en is opgericht door Jan Putter, gevolgd door Hein, Antoon, Wim en de huidige eigenaar Willem. Een rijke historie, met de bekroning van twee specialiteiten waar de bakker zich in de loop der jaren mee onderscheidde: het wereldberoemde Putter’s Spijsbrood waarop het Nederlands octrooi werd verleend, én de vermaarde Putter’s Oudhollandse Tulband. Allebei naar het recept van Opa Antoon, heerlijk !

De oude bakkerswinkel aan de Langebuurt in Uitgeest waar het allemaal begon, ademt nog die verrukkelijke nostalgie van weleer. Zoals de kleine etalage met authentiek gebrandschilderde ramen, en ’n krakende houten vloer. En met her en der allerlei oude bakkersvoorwerpen van vroeger, oogt dit piepkleine winkeltje als een soort ‘winkel van toen’, ’n levend museum dus.

Zelfs de hulpgrondstoffen stelt Putter nog zelf samen

De zalige bakkersgeur spreekt boekdelen, en Willem vertelt lachend: “als we in het najaar speculaas en taaitaai bakken, ruik je dat in de hele straat !”

Aan de achterzijde wordt aan de toekomst gebouwd, met o.a. een vrieskelder en een uitbreiding om nog efficiënter te kunnen werken. Nog steeds wordt hier elke nacht het deeg gekneed, en de ovens gestookt. Daarbij is Willem Putter één der weinige bakkers die de hulpgrondstoffen voor het brood nog zelf samenstelt. En dat is sterk bepalend voor de smaak én kwaliteit.

Naast de winkels in Uitgeest is er ook ‘n vestiging in Krommenie en Limmen. Kijk voor meer informatie op: www.bakkerijputter.nl

Publicatiedatum: 06/01/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN