Blaricum

Met Jan Feith door het Gooi (1933) Grenspalen herinneren aan grensconflicten De massale klopjacht op oorlogscrimineel Pieter Menten Leemkuil bij Blaricum is de mooiste van Europa Camping Parrewijn te Blaricum De verdwenen boerendochter Schaapskooi bij Blaricum Blaricum had schilder Piet Mondriaan tussen 1915 en 1919 zijn atelier. Het was in dat hutje dat hij zijn eerste abstracte werk schilderde.">Mondriaan in ´t Gooi

Met Jan Feith door het Gooi (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Door Gooiland op stap!’

>

Grenspalen herinneren aan grensconflicten

Gevochten is er bij Blaricum en Eemnes tussen troepen van de bisschop van Utrecht en die van de graaf van Holland. Wie mocht de veengronden tussen het Gooi en het riviertje de Eem ontginnen? Na veel gedoe viel midden 14e eeuw het besluit een paal te slaan die de grens zou aangeven. Een paal met daarop de Hollandse leeuw. Een Leeuwenpaal dus.

>

De massale klopjacht op oorlogscrimineel Pieter Menten

Het is nog vroeg als een kolonne politiewagens op 15 november 1976 de Vliegweg in Blaricum opdraait. De stoet stopt bij nummer 7. Veel agenten zijn uitgerukt om ondernemer, kunstverzamelaar en multimiljonair Pieter Menten te arresteren.

>

Het Gooi Bevrijd

Ooit vochten ze mee tijdens de invasie van Normandië of zorgden ze voor meer dan 535.000 kilo voedsel voor het westen van Nederland tijdens ´Operation Manna´ en ´Operation Chewhound´. Nu komen ze terug naar Nederland, samen met een aantal medeveteranen die andere delen van Europa probeerden veilig te stellen. Tijdens Het Gooi Bevrijd staan de geallieerde troepen én hun voertuigen centraal.

>

De dood van een erfgooier

Begin twintigste eeuw groeiden enkele kleine Gooise dorpjes uit tot grote forenzengemeenten. De belangen van de nieuwe Gooiers botsten met die van de oorspronkelijke dorpelingen. De Gooise burgemeesters zagen met welgevallen de nieuwe inwoners toestromen. De dorpelingen, met name de erfgooiers, raakten door de verstedelijking in de knel en kwamen in verzet tegen de overheid. Het waren nu juist ook de burgemeesters die het voor het zeggen hadden in het bestuur van Stad en Lande van Gooiland, de eeuwenoude belangenorganisatie van de erfgooiers.

>

Leemkuil bij Blaricum is de mooiste van Europa

De leemkuil op de Tafelbergheide bij Blaricum behoort tot de mooiste van Europa. Het leem is in de voorlaatste ijstijd aangevoerd met het gletsjerijs en door de eeuwen heen afgegraven door de bewoners van het Gooi. Biologen uit binnen- en buitenland komen speciaal voor deze leemkuil naar het Gooi, om de bijzondere flora te bestuderen die hier groeit.

>

Camping Parrewijn te Blaricum

Een beetje verscholen in het bos ligt de natuurcamping Parrewijn. De meeste campinggasten komen iedere zomer terug om te genieten van de rust en de heide. Zonnepanelen wijzen erop dat de kampeerders meegaan met de tijd. Het is hier een waar paradijs voor vogels, vlinders en reptielen.

>

De verdwenen boerendochter

De Tafelberg is het hoogste punt van het Gooi. Vanuit de Tafelberg kon je tot ver in de omgeving kijken. Op de arme zandgronden rond de Tafelberg groeide niet veel. ’s Avonds vertelden de erfgooiers rond  het vuur elkaar spannende vehalen. Een van die verhalen ging over de verdwenen boerendocher Machteld.

>

Natuurbrug Laarderhoogt

In 2015 is bij de A1 ter hoogte van ziekenhuis Tergooi Blaricum een natuurbrug gereedgekomen. Het ecoduct is een van de verbindingen in het uitvoeringsprogramma ‘Heel de Heuvelrug’. Doel is om de natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug vanaf Rhenen tot aan het Gooimeer tussen Naarden en Huizen weer met elkaar te verbinden.

>

Schaapskooi bij Blaricum

Honderd jaar geleden graasden er veel schapen op de heide. Toch is het niet vanzelfsprekend om schapen op de heide te zien. Tegenwoordig trekt de schaapskooi bij Blaricum vooral in de lente veel bekijks van jonge gezinnen uit de omgeving.

>

Mondriaan in ´t Gooi

In een houten hutje aan de Noolseweg in het Gooise Blaricum had schilder Piet Mondriaan tussen 1915 en 1919 zijn atelier. Het was in dat hutje dat hij zijn eerste abstracte werk schilderde.

>

De hut van Mondriaan

Verborgen in de bosjes tussen de Schapendrift en de Eemnesserweg in het Gooise Blaricum staat een klein houten atelierhuisje met een grote stenen schoorsteen. Tussen het bloeiende fluitenkruid en de hoge bomen is het hutje bijna niet te zien. Het is de opvallende aan de zijkant aangebouwde schoorsteen die het bestaan van de hut verraadt. Tussen 1915 en 1919 was dit het atelier van de schilder Piet Mondriaan.

>

Erfgooier doodgeschoten te Blaricum

In de nacht van 30 april op 1 mei 1903 namen iets na twaalven twee militairen hun post in bij het hek naar de gemeenschappelijke weide te Blaricum. Deze militairen hadden van de burgemeester van Blaricum het bevel gekregen om, zo nodig met vuurwapens, allen te weren die geen pacht hadden betaald.

>

De Erfgooiers

De geschiedenis van de Erfgooiers gaat eeuwen terug. Sinds de middeleeuwen waren de Gooise gronden eigendom van de Abdij van Elten (nu gelegen bij Emmerik, vlak over de grens in Duitsland). Tijdens het bewind van de graaf van Holland, eind dertiende eeuw, kwam de Gooise Marke tot stand. Dit was een agrarische belangenorganisatie, met als voornaamste doel het ten eeuwigen dage behouden en gebruiken van de Gooise (al)gemene gronden. De Marke kreeg ook een naam: Stad en Lande van Gooiland. In 1912 werd de Erfgooierswet aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wet regelde het voortbestaan van de Gooise Marke. De Vereniging Stad en Lande van Gooiland kreeg volgens deze wet het eigendom van de gemene weiden en heiden. Tegenwoordig worden deze gronden beheerd door het Goois Natuur Reservaat.

>