Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nationale Dag van de Vrijwilliger

Ieder jaar op 7 december vindt de Nationale Vrijwilligersdag plaats. De dag staat in het teken van de vrijwilliger. Een uitgelezen kans voor organisaties om hun vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Oneindig Noord-Holland wil daarom vandaag haar vrijwilliger van het eerste uur in het zonnetje zetten: Arnoud van Soest.

Arnoud gaat als onmisbaar lid van de redactie regelmatig op pad om verslag te doen van nieuwe tentoonstellingen. Zijn bijdragen aan ons historisch platform zijn goud waard. Arnouds verhalen en interviews zijn altijd inhoudelijk en interessant, maar lezen toch heerlijk weg. Daarnaast levert hij ook regelmatig nieuwsberichten aan. De redactie van Oneindig Noord-Holland is hem dan ook eeuwig dankbaar en hoopt dat hij nog lang voor ons blijft schrijven.

Hier lichten we vijf van zijn in totaal 117(!) verhalen uit :

1. 6000 gasvlammetjes verlichtten het Paleis voor Volksvlijt

Het is ‘een enorme suikertaart van ijzer en glas’, maar ook een ‘ondeugdelijk tochtgat.’ En toch is het in 1864 geopende Paleis voor Volksvlijt 65 jaar lang een zeer geliefde plek van vermaak aan het Amsterdamse Frederiksplein. Tot een alles verzengende brand daar een eind aan maakt. Lees meer.

Cornelis de Bruin, Frederiksplein met Paleis voor Volksvlijt, ca. 1900-1929. Collectie Amsterdam Museum.

2. Zeeschilder Willem van de Velde tekent op de spijker nauwkeurig

Tegenwoordig hebben we CNN dat live verslag doet als er ergens een oorlog uitbreekt. Tv hebben ze in de zeventiende eeuw nog niet, maar ze hebben wel Willem van de Velde de Oude die met de oorlogsvloot meevaart en schetsen maakt als de kanonnen bulderen. Lees meer.

Willem van de Velde de Jonge, The ‘Golden Leeuw’ at Sea in Heavy Weather, 1671. Royal Collection Trust © Her Majesty Queen Elizabeth II 2021.

3. Siervuurwerk was altijd een grote bron van vermaak

Oud en Nieuw zal dit jaar zonder siervuurwerk worden gevierd. En dat is voor liefhebbers van vuurwerk jammer. Al eeuwenlang vormde siervuurwerk het hoogtepunt van menig volksfeest. Lees meer.

Na de inhuldiging kwam Koningin Wilhelmina terug in Den Haag, waar ook feest gevierd werd. Er was onder meer op 13 september 1898 een groot vuurwerk in Scheveningen, waar de torpedoboten Krakatauen Idjenaan bijdroegen met zoeklichten, stralenbundels en vuurpijlen. “… een groote verlichting van Bengaalsch vuur te midden van Oranjezonnen” en tot slot het portret van de Koningin in vuurwerk gaf groot enthousiasme bij de toeschouwers. Illustratie van Petrus van Geldorp (1872-1939) uit het kinderboek Haantje de Voorste door F.H. van Leent. Foto: Koninklijk Huisarchief .

4. Standwerker Kokadorus liet zijn publiek vooral lachen

Standwerkers, je komt ze nauwelijks meer tegen op de markt. En zeker niet van het kaliber van Kokadorus. Lees meer.

5. Ontsnapte circusleeuwen zetten Carré op stelten

In Carré ontsnappen op 24 januari 1894 vier circusleeuwen. Pas de volgende ochtend kunnen ze weer gevangen worden. Lees meer.

Leeuwen waren er destijds niet alleen in Carré. Ook in dierentuin Artis kon men leeuwen en leeuwinnen bewonderen, ca. 1938. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

 

Publicatiedatum: 07/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.