Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

700 jaar geleden: de eerste Zaanse molen

In 1321 is er de eerste vermelding van een Zaanse molen. Het exacte bouwjaar is onbekend, maar om 1321 kunnen we niet heen. Dit heuglijke feit is dit jaar precies 700 jaar geleden.

De Wolf

Molenbijbelschrijvers Pieter Boorsma en Ron Couwenhoven zijn het er over eens: in 1321 stond er in Jisp een korenmolen. Hij stond op een erf, genaamd ‘het Wolfje’ en was er een van het in die dagen gangbare type: een standaardmolen. Het molenerf lag iets ten westen van de huidige voetbalvelden van VV Jisp. De molen, met de naam De Wolf, later Wolfsmolen, kende verschillende verschijningsvormen. In 1456 woei hij om en werd herbouwd, om in 1620 nog eens totaal vernieuwd te worden. Hij zal toen veel gelijkenis hebben getoond met de verderop staande molen De Koker.

Landschap bij Jisp, met op de achtergrond molen de Koker. Collectie Gemeentearchief Zaanstad.

Exacte plek

Uiteindelijk werd de molen, na de hoogtijdagen van de beschuitbakkerij, gesloopt in 1752. De kaartmaker Lion Charmant, die de Napoleonkaart van 1811 reconstrueerde, heeft de locatie op basis van sporen in het landschap nauwkeurig kunnen aangeven. Op onderstaande foto zie je op de exacte plek de vlag geplant ter viering van dit bijzondere en heugelijke feit.

Vlag op de plek van de eerste Zaanse molen. Foto: De Zaansche Molen.

Bron: De Zaansche Molen

Publicatiedatum: 06/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.