Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Partner Amsterdam Museum

  • Museum
  • |
  • Partner sinds 22 mei 2012
Het Amsterdam Museum brengt de geschiedenis van de stad tot leven voor een zo groot en divers mogelijk publiek en daagt bewoners en bezoekers uit om hun relatie tot de stad te verdiepen.

In het hart van de stad
Het museum staat in het hart van de stad, middenin het centrum, naast de Kalverstraat en op een paar honderd meter van de Dam, het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk. Het is gevestigd in een charmant gebouw - ooit het Burgerweeshuis. Met binnenplaatsen, een galerij vol schuttersstukken, een gastvrije entree, een ruim gesorteerde winkel en een goed café-restaurant, 'Mokum', met een zonnig terras.

Over toen, nu, straks
Het Amsterdam Museum brengt geschiedenis tot leven en koppelt die op een pakkende manier aan nu en straks. Uitgaand van drie dingen: de aanwezige kennis, de verzameling en - op de eerste plaats - de bezoekers. Dat zijn Amsterdammers, maar ook veel toeristen uit binnen- en buitenland. Vaak mensen die de stad beter willen leren kennen. Daarom is er nu onder andere 'Amsterdam DNA'.

Amsterdam DNA
Beeld, geluid, beweging en speciaal gekozen objecten. In minder dan een uur lees, hoor en proef je wat Amsterdam tot Amsterdam heeft gemaakt in een boeiend overzicht van de geschiedenis van de stad. Van de eerste bewoners (rond het jaar 1000), de heipalen, de grachten, de haven, de Gouden Eeuwen tot aan het Concertgebouw, Ajax, coffeeshops, de Wallen en meer. Alles komt voorbij aan de hand van vier kernwaarden: creativiteit, ondernemerschap, vrijdenken en burgerschap. Levendig, niet zwaar op de hand. Wel informatief en boeiend. Amsterdam DNA is een ideale manier om stad en bewoners beter te leren kennen.

Amsterdam in close-up
Wie meer wil zien en weten kan het hart ophalen aan de vaste verzameling. Dwalen door de zalen. Dicht op de huid van de stad en van de bewoners. Door eeuwen heen, met tal van topstukken als: De vogelvluchtplattegrond uit de Middeleeuwen, De Dam van Breitner, een anatomische les van Rembrandt, de witkar en een portret van Theo van Gogh.

En de kinderen?
De jongsten zijn van harte welkom in Het Kleine Weeshuis - vroeger de woning van de hoofdonderwijzer. Ze leren er met heel veel plezier over het leven in een zeventiende-eeuws weeshuis. Oudere kinderen gaan gewoon met hun ouders mee of alleen.

En verder?
Het Amsterdam Museum houdt regelmatig wisselende exposities. Over mode bijvoorbeeld, en over buurtwinkels. Daarnaast een bonte reeks evenementen. Al dan niet gekoppeld aan een tentoonstelling. En we blijven niet op onze plek, we komen ook buiten de deur. Door samenwerking met een aantal grachtenmusea. En door activiteiten dwars door de stad. Van noord tot zuid, van west naar oost. Lessen, lezingen, congressen, ontvangsten? Graag en aan de orde van de dag. Klik hier om de agenda te bekijken.

Kenniscentrum
Het Amsterdam Museum heeft een forse hoeveelheid kennis in huis. Die dragen we uit. Op verschillende manieren, voor verschillende doelgroepen. In het museum zelf, maar ook via publicaties, de website en - niet in de laatste plaats - door de digitalisering van onze collectie. Die overigens uit zo'n 75.000 objecten bestaat en waarvoor in Amsterdam-Noord een nieuw Collectiecentrum is gebouwd. Klik hier om naar de Collectie Online te gaan.

Openingstijden & entreeprijzen
Het Amsterdam Museum is iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Dit zijn de reguliere openingstijden. Op feestdagen kunnen andere openingstijden gelden, raadpleeg daarvoor de website van het Amsterdam Museum.

Volwassenen €12,-
Kind 5 t/m 18 jaar €6,-
Kind 0t/m 4 jaar gratis
CJP, Studentenkaart €9,-

Gratis toegang met Stadspas, I Amsterdam Card, I Amsterdam Congress Card, Vereniging Rembrandt, ICOM, Museumkaart, Holland Pass Voucher.

Amsterdam Museum - kloppend hart van de stad. Dat willen we zijn. En dat willen we blijven.