Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Drama op de Dam vereeuwigd op papier

Grote paniek, publiek dat zich verschool achter lantaarnpalen of draaiorgel 't Snotneusje en padvinders die de slachtoffers hielpen. Het zijn slechts fragmenten van wat zich op 7 mei 1945 omstreeks 3 uur afspeelde op de Dam in Amsterdam. Om meer inzicht te geven op het grote plaatje rond de gebeurtenissen op die dag, is nu het boek 'Drama op de Dam' verschenen. Twee bestuursleden van stichting Memorial voor Damslachtoffers 7 mei 1945, Ludmilla van Santen en Norbert-Jan Nuij namen de pen op om die fatale dag in beeld te brengen.

Gewonden naar Binnengasthuis. Beeld: Stichting Memorial voor Damslachtoffers.

Op 7 mei 1945, 2 dagen na het formele eind van de oorlog, verzamelden zich op de Dam te Amsterdam vele mensen om de bevrijders te verwelkomen. Rond het middaguur kwam een kleine verkenningseenheid, de Engelse Polar Bears aan op de Dam. Ze bevonden zich in een waar kruidvat. In de panden rondom en achter de Dam bevonden zich nog vele gewapende Duitse eenheden die zich volgens de afspraken alleen mochten overgeven aan de geallieerden, maar de Binnenlandse Strijdkrachten waren al begonnen met het ontwapenen en arresteren van de Duitsers. De Polar Bears vertrokken snel weer naar de rand van de stad om op nadere orders te wachten.

Rond 3 uur in de middag werd er plotseling geschoten, onder andere vanuit de Groote Club, een pand op de hoek van de Dam, de Kalverstraat en de Paleisstraat. Het vuur werd beantwoord door de Binnenlandse strijdkrachten, en door de schotenwisseling vielen vele doden en gewonden op de Dam en de omliggende straten. Het publiek holde in paniek van de Dam weg, of zocht dekking achter lantaarnpalen en draaiorgel 't Snotneusje. Hulp aan de slachtoffers tijdens en na de schietpartij werd geboden door aanwezige padvinders en Rode Kruis eenheden. Nadat het schieten na meer dan een uur stopte, werden de doden ter identificatie naar de Zuiderkerk gebracht. Uitgebreid onderzoek naar de schietpartij is altijd achterwege gebleven en er was ook geen aandacht voor de slachtoffers en hun nabestaanden. In 1947 werd een plaquette onthuld op de gevel van de Groote Club. Hier werden de namen van slachtoffers niet genoemd.

Stichting Memorial voor Damslachtoffers

In 2013 is de Stichting Memorial voor Damslachtoffers opgericht door een aantal nabestaanden van slachtoffers van het drama. Ze werden geholpen door genealogen en historici. Het bestuur, bestaande uit Johan Wieland, kleinzoon van slachtoffer Elizabeth Wieland-Lacourt, Rob Doves, kleinzoon van Hendrina Koper-Frank, Ludmilla van Santen en Norbert-Jan Nuij, kende een belangrijk hoogtepunt in 2016. Op 7 mei werden 31 naamstenen onthuld van de tot op dat moment vastgestelde slachtoffers. Kort na de onthulling kon dankzij media-aandacht het 32e slachtoffer, Henk Smit, aan de lijst worden toegevoegd.

Cover Drama op de Dam. Beeld: Stichting Memorial voor Damslachtoffers

Slotstuk

Het boek "Drama op de Dam" is het slotstuk van de stichting, zij hadden zich als doel gesteld om een website, een monument en een publicatie te realiseren. In het boek is veel informatie te vinden over de omstandigheden en de slachtoffers. In het midden van het boek is het verhaal 'hart van de stad' van Else Flim te vinden. Het vertelt over verzetsman Oosterbeek, die iemand van zijn eigen eenheid moest identificeren in de Zuiderkerk. 'Drama op de Dam' is te bestellen via de website van stichting Stichting Memorial voor Damslachtoffers en vele boekhandels. 

Gerelateerde verhalen: 7 mei 1945: schietincident op de DamDraag je steentje bij aan een nieuw monument op de Dam

Automatisch gerelateerde verhalen: 7 mei 1945: schietincident op de DamDraag je steentje bij aan een nieuw monument op de Dam

0 reacties op Drama op de Dam vereeuwigd op papierU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland