Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Algemene Begraafplaats Schoorl

Tegenover korenmolen Kijkduin aan de Molenweg in Schoorl, ligt de Algemene Begraafplaats. De begraafplaats, met graven die teruggaan tot de negentiende eeuw, is een kleine oase van het rust in het dorp. Een aantal monumenten geven de begraafplaats een bijzondere status.

De algemene begraafplaats aan de Molenweg is in 1829 aangelegd en is dus bijna 200 jaar oud. Toen werd bepaald dat elke gemeente een begraafplaats buiten de bebouwde kom moest aanleggen. Begraven in de kerk, zoals tot die tijd gebruikelijk was, werd om hygiƫnische redenen verboden.

Het is de moeite waard er eens rond te wandelen, want er is veel te zien. De oudste graven dateren uit de negentiende eeuw en liggen linksachter op het kerkhof. Veel graven zijn voorzien van symbolen: een geknakte roos, die verwijst naar het door de dood afgebroken leven, of een treurboom. Rups en vlinder symboliseren het wonder van de ziel, die het stoffelijk omhulsel verlaat en ten hemel stijgt.

Het gerestaureerde lijkhuisje op de algemene begraafplaats aan de Molenweg, 2011. Fotocollectie gemeente Bergen, Regionaal Archief Alkmaar.

Bijzondere graven

Uiterst links, aan de weg, staat het baarhuisje, gebruikt om doden op te baren, want veel inwoners van Schoorl waren te kleinbehuisd om dat thuis te kunnen doen. Tegen het huisje is een zeldzame graftrommel bevestigd, gebruikt om een permanent bloemstuk op het graf te hebben. Hier ligt ook de herdenkingssteen voor de Joodse inwoners die in zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en oorlogsgraven van omgekomen Engelsen.

Bijzonder is het monument voor zestien Russen, die rond de revolutie in 1916 naar Schoorl waren gevlucht. Tot slot liggen ook Piet Wiegman en Harrie Kuyten, schilders van de Bergense Schoorl, op de begraafplaats begraven.

Het herdenkingsmonument voor de drie omgekomen joodse slachtoffers uit Schoorl, 2014. Foto: Trijnstel, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Tekst: Museum Het Sterkenhuis, geredigeerd door de redactie Oneindig Noord-Holland

In 2024 presenteert Oneindig Noord-Holland de rijke geschiedenis van de Herenweg tussen Castricum en Schoorl. In samenwerking met Museum Het Sterkenhuis, Huys Egmont en vier historische verenigingen is de oude weg nieuw leven ingeblazen met een tentoonstelling en fietsroute langs historische en natuurlijke plekken. Op onze themapagina Herenweg lees je de verhalen bij de plaatsen. Stap in de voetsporen van missionarissen, edelen, krijgslieden en kooplui, bollenboeren en toeristen en reis met ons mee langs deze belangrijke verbindingsweg aan de Noord-Hollandse kust.

Publicatiedatum: 21/08/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.