Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Klimduin: de Meidenmarkt van Schoorl

Het iconische Klimduin verbindt de natuur van het Schoorlse duingebied op een bijzondere manier met het dorp. Veel mensen in Nederland hebben bijzondere herinneringen aan deze plek. Niet alleen is beklimmen een sportieve uitdaging, ook de zogenaamde 'Meidenmarkt' is onlosmakelijk verbonden met het Klimduin. Van oudsher verzamelden dames uit de omgeving zich tijdens de Pinksterdagen bovenop het Klimduin en de heren aan de voet van het duin, om met elkaar te flirten.

Inwoners van Schoorl en talloze vakantiegangers hebben er al voetstappen liggen: het Schoorlse Klimduin. Niet voor niets zijn aan de voet van het Klimduin vele horecagelegenheden gevestigd. Vroeger lag hier vlakbij de dorpsherberg De Roode Leeuw. Na vernieling van het gebouw in 1799 tijdens de Engels-Russische Invasie, werd in 1801 een nieuwe herberg met dezelfde naam geopend op de hoek van de Heereweg en Duinvoetweg, vlakbij het Klimduin.

In de loop der jaren veranderde het gebouw van herberg in koffiehuis en logement en kwam er een speeltuin bij. Om de toegankelijkheid van het duin te vergroten werd een grote trap naar de top van het duin getimmerd, compleet met toegangspoort. Bezoekers van De Roode Leeuw hadden vrij toegang tot de trap, de rest van de gebruikers moest een dubbeltje betalen. De Roode Leeuw is in 1991 afgebroken om plaats te maken voor de huidige bebouwing.

Een ander opmerkelijk gebouw, gelegen aan de voet van het Klimduin, is het voormalige Duinzicht, tegenwoordig Honky Tonk geheten. Honky Tonk ontwikkelde zich van een snoepwinkeltje via een melksalon, café en dancing tot eetgelegenheid.

Klimduin met onder meer zicht op de de achterkant van de Roode Leeuw, ca. 1960. Fotocollectie gemeente Bergen, Regionaal Archief Alkmaar.

Flirten en sprinten

Het Schoorlse Klimduin staat elke twee jaar centraal tijdens het sprintevenement de Klimduin Run, waar allerlei bekende sporters aan meedoen. Met zijn afmetingen van 110 meter lang, 51 meter hoog, en een hellingspercentage dat soms de 25 procent overschrijdt, is het een sportieve uitdaging. Maar het duin is toch vooral bekend vanwege de Meidenmarkt. Dit fenomeen wordt al in 1573 genoemd als ‘vrijstermarkt’. Tijdens de Pinksterdagen verzamelden dames uit de omgeving zich bovenop het Klimduin en de heren aan de voet van het duin. Het was de uitgelezen mogelijkheid om te zien wie er nog vrijgezel was. Zowel de dames als heren flirtten dan met elkaar.

Met de jaren werd veranderde de Meidenmarkt in een jaarlijkse ontmoetingsplek van Schoorlaars en omwonenden. Maar na de eeuwwisseling namen de ongeregeldheden rond het evenement toe. In 2014 organiseerde de gemeente voor het eerst in de geschiedenis het evenement, waarbij de jongeren niet meer hun eigen drank konden meenemen. Er werd een hek om het klimduin gezet en op het Roode Plein werd een enorme tent geplaatst. Dit bleek geen succes. De Meidenmarkt werd weer als voorgaande jaren, zonder hekken, schermen of tent. Maar van een drukbevolkt Klimduin tijdens Meidenmarkt is sindsdien geen sprake meer.

Het Klimduin anno 2008, met rechts café-restaurant Honky Tonk, vervolgens een aantal woningen en midden achter restaurant ’t Trefpunt aan de Laanweg. Rechts de torenspits van de hervormde kerk aan de Duinweg. Fotocollectie gemeente Bergen, Regionaal Archief Alkmaar.

Tekst:Museum Het Sterkenhuis, geredigeerd door de redactie Oneindig Noord-Holland

In 2024 presenteert Oneindig Noord-Holland de rijke geschiedenis van de Herenweg tussen Castricum en Schoorl. In samenwerking met Museum Het Sterkenhuis, Huys Egmont en vier historische verenigingen is de oude weg nieuw leven ingeblazen met een tentoonstelling en fietsroute langs historische en natuurlijke plekken. Op onze themapagina Herenweg lees je de verhalen bij de plaatsen. Stap in de voetsporen van missionarissen, edelen, krijgslieden en kooplui, bollenboeren en toeristen en reis met ons mee langs deze belangrijke verbindingsweg aan de Noord-Hollandse kust.

Publicatiedatum: 17/10/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.