Als je vanuit Bergen over de Duinweg Schoorl Centrum binnenrijdt, dan vallen ogenblikkelijk aan je rechterhand twee gebouwen op: de Hervormde kerk en het oude raadhuis. Alle twee zijn een rijksmonument. De huidige kerk heeft verschillende voorgangers gehad. De kerk wordt voor het eerst genoemd in 1094. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd de kerk zwaar beschadigd en weer herbouwd, alleen de toren bleef staan. Maar tijdens een storm in 1779 stortte de toren in, waardoor de kerk onbruikbaar werd. In januari 1784 vond de inwijding van het nieuwe, huidige kerkgebouw plaats.
Het gebouw is diverse keren gerestaureerd. De consistoriekamer stamt uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De kerk beschikt over een van de mooiste kleine barokorgels van Nederland, vervaardigd door Matthijs Verhofstad in 1716, maar pas in 1917 door orgelbouwer Flentrop geplaatst. Voor de kerk staat het beeld ‘Jeruzalemvaarders’. Het bronzen beeld is gemaakt door de Bergense kunstenares Ellen de Groot en hier in 1986 geplaatst.
Raadhuis in gevaar
Het oude raadhuis, waar ook recht werd gesproken, is gebouwd in 1601, zoals het jaartal op de voorgevel aangeeft. In de negentiende eeuw was het oorspronkelijke gebouwtje bepleisterd en architectonisch verminkt. Men wilde in 1931 de Duinweg verbreden, maar het raadhuisje vormde daarbij een obstakel. In de oorspronkelijke plannen zou het gebouw worden afgebroken, maar de gemeente Schoorl kocht het stukje grond van de Hervormde gemeente van Schoorl en schonk dit aan de Stichting Hendrick de Keyser.
Het oude pand is enkele meters naar achteren verplaatst en door architect Jan de Meijer gerestaureerd met gebruik van de oude materialen en onderdelen. Het raadhuis deed dienst tot 1901, toen ernaast een groter raadhuis verrees. Voor het pand staat een beeld van Jan van Scorel, vervaardigd door Elly Baltus. Het beeld is gemaakt van afvalmaterialen en geplaatst in hetzelfde jaar als het beeld voor de Hervormde kerk.
Tekst: Museum Het Sterkenhuis, geredigeerd door de redactie Oneindig Noord-Holland
Omslagfoto:
In 2024 presenteert Oneindig Noord-Holland de rijke geschiedenis van de Herenweg tussen Castricum en Schoorl. In samenwerking met Museum Het Sterkenhuis, Huys Egmont en vier historische verenigingen is de oude weg nieuw leven ingeblazen met een tentoonstelling en fietsroute langs historische en natuurlijke plekken. Op onze themapagina Herenweg lees je de verhalen bij de plaatsen. Stap in de voetsporen van missionarissen, edelen, krijgslieden en kooplui, bollenboeren en toeristen en reis met ons mee langs deze belangrijke verbindingsweg aan de Noord-Hollandse kust.
Publicatiedatum: 28/10/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.
1 reactieMooi grachten pand Amsterdam Herengracht 475