Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stolpboerderij Swanenplaats: West-Friese wijn

Swanenplaats in Venhuizen is een zeventiende-eeuwse stolpboerderij met een element dat uniek is in Holland: een wijngaard.

Het jaartal boven de deurpost van boerderij Swanenplaats verraadt het al: de oudste delen van de stolp stammen uit de Gouden Eeuw, uit 1643 om precies te zijn. De buitenkant van het huis stamt van ongeveer 1870, waarbij de West-Friese bouwstijl is aangehouden. Maar Swanenplaats is meer dan een mooie boerderij, achter het pand vind je een kleine wijngaard.

Bij wijnbouw denk je misschien sneller aan warme, Zuid-Europese landen als Frankrijk en Spanje, maar ook in Nederland komt dit al sinds de middeleeuwen voor. Hier even verderop achter de Markermeerdijk lukte het om een grote wijngaard te runnen met 4000 doorgaans klassieke druivenstokken, dit dankzij het gunstige microklimaat. De wijngaard is er in 2012 mee gestopt en met de opbrengst is de stolpboerderij Swanenplaats gerestaureerd.

Stolpboerderij Swanenplaats te Venhuizen. Via Mooi Noord-Holland.

Ook in het buitenland hadden Nederlanders in de Gouden Eeuw invloed op de wijnproductie, wijn was namelijk een belangrijk handelsproduct. Nederland oefende in deze periode druk uit op boeren in bijvoorbeeld Frankrijk om meer witte druiven te verbouwen, omdat de zoete witte wijn erg populair was in Nederland.

Tijdens de hoogtijdagen van de VOC voeren er veel schepen op Aziƫ, deze moesten bijtanken bij handelspost Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. De VOC nam Rheingau-wijnstokken mee, zo kon er vanaf 1659 wijn gemaakt worden in Zuid-Afrika en verspreidden de Hollanders wijn over de hele wereld.

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.