Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

6 redenen voor een bezoek aan Hoorn

Met een van de mooiste havens aan het Markermeer en een beschermd stadsgezicht is Hoorn zeker het bezoeken waard. Als liefhebber van kunst, cultuur en geschiedenis kun je je hart ophalen in het historische plaatsje. In de binnenstad getuigen ruim driehonderd Rijksmonumenten van het verhaalrijke verleden. Verdwaal in de avonturen van de Jongens van Bontekoe en leer over de Slag van Bossu die pal voor de Hoornse kust werd uitgevochten. Geniet van de zilte zeelucht en kijk je ogen uit in de gezellige curiosawinkeltjes. Zes redenen voor een bezoek aan deze bijzondere stad:

1. Historisch en monumentaal

Ben je dol op antieke huizen, scheve gevels en historische straatjes, dan zit je goed. Volgens een Friese legende is Hoorn gesticht door de stiefzoon van de roemruchtige Friese koning Radboud (Radbod), Hornus. Hij zou begin achtste eeuw in wat nu West-Friesland is, een plaats aan het water hebben gesticht en volgens gebruik naar zichzelf hebben genoemd. Deze fabelachtige voorganger van Hoorn zou zijn afgebrand en jaren later herbouwd. Deze vroegmiddeleeuwse plaats lag waarschijnlijk in een gebied dat later door de Zuiderzee is overspoeld. Of we deze legende kunnen geloven of niet, Hoorn kent een bijzonder roemrijke geschiedenis en is de derde monumentenstad van Nederland, na Haarlem en Amsterdam. Als je een leuke stadswandeling zoekt die je langs de mooiste monumenten leidt, volg dan onze Goudkustwandeling door Hoorn.

Als je door de binnenstad loopt, word je omringd door naar voren hellende gevels van woningen en pakhuizen. Hoorn beleefde zijn grootste bloeiperiode tussen 1560 en 1660, toen het de hoofdstad van West-Friesland werd. Veel van de monumentale panden die de binnenstad sieren komen uit deze tijd. Een van de fraaiste is het imposante Statencollege uit 1632, waar nu het Westfries Museum in is gevestigd. Hier kun je nog veel meer van de lokale geschiedenis ervaren. Deze schatkamer van West-Friesland bestaat uit bijna dertig zalen met ieder een eigen intieme authentieke sfeer waarin toen en nu met elkaar worden verbonden. Als je na het museumbezoek honger hebt gekregen kun je terecht in restaurant d’Oude Waegh, in de Waag. Een indrukwekkend monumentaal pand aan het plein De Roode Steen, dat in de zeventiende eeuw het middelpunt vormde van de wekelijkse kaasmarkten.

Plattegrond van Hoorn uit 1649. Kaart van Hoorn, door Johannes Blaeu, uit de Atlas van Loon

2. Nostalgie

Voor een kleinere stap terug in de tijd kun je terecht in het vermakelijke Museum van de Twintigste Eeuw. Het museum heeft een aantal prachtige stijlkamers, waar op huiselijke wijze vele honderden voorwerpen worden getoond uit een periode waarin de wereld ingrijpende veranderingen onderging. Van het huiskamerinterieur uit de jaren zestig tot aan een heus winkelstraatje, waar je bij fournituren – of sigarenzaak naar binnen kunt gluren; het is een nostalgische ervaring. De tentoongestelde oude brommer, stofzuigers en fototoestellen zijn voor veel bezoekers een feest der herkenning.

Luttele meters van het Museum van de Twintigste Eeuw, vind je het Affiche Museum. Hier ervaar je aan anders soort nostalgie. Zowel de affiches als de voorstellingen zelf, belichamen op stijlvolle wijze de ontwikkeling van cultuurhistorie. Laat je inspireren door een enorme diversiteit aan posters die ieder op eigen wijze de geest van verschillende tijdperken weerspiegelen. Het museum is nog tot halverwege maart 2016 gesloten.

Affiche uit Affichemuseum in Hoorn.

3. Zeereis door de tijd

Ook aan het water komt de geschiedenis je tegemoet in Hoorn. Het havengebied bestaat uit vier havens met ieder een eigen karakter, waar een fraaie collectie varende monumenten is aangemeerd. Met deze schepen kun je zeildagtochten maken. Vooral in de Binnenhaven voel je het WIC- en VOC-verleden. Hiervandaan vertrokken vroeger de markante VOC schepen en veel statige zeventiende-eeuwse pakhuizen rondom de Binnenhaven zijn nog steeds te bewonderen. Als je geluk hebt, hebben de vissers hun netten te drogen gelegd, ruik je het water, dat al eeuwenlang door dappere zeevaarders en handelaars werd, en vang je een spannend verhaal op over een van deze zeevaarders.

Het Centrum Varend Erfgoed aan de Schuijteskade, middenin het historische havengebied van Hoorn, is dé plek om meer te weten te komen over de maritieme historie van de regio. De museumhaven van het Centrum is ideaal voor een wandeling langs tientallen authentieke vissersboten, vrachtschepen en andere monumentale vaartuigen. Sommigen worden zelfs verhuurd voor korte zeiltochtjes! Er is ook een bezoekerscentrum, of museum, waar je al lopend langs de unieke visserijattributen, scheepsonderdelen en historische foto’s alles te weten komt over de betekenis van de scheepvaart en visserij in het Zuiderzeegebied. In de sfeervolle tentoonstelling zie je tevens hoe Hoorn in het verleden uitgroeide tot een knooppunt van internationale handel.

Zuiderzeepad Hoorn. Foto van Jorden Esser, Flickr.com

4. Historische reis op stoom

Geen behoefte aan een reis over het water? Vlakbij het station vind je de niet te missen Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Dit museum vertelt je alles wat je wilt weten over de geschiedenis van het op stoom gedreven vaartuig in Nederland. Verscheidene antieke locomotieven, rijtuigen en wagens worden rijdend gepresenteerd op de negentiende-eeuwse spoorweg tussen Hoorn en Medemblik. De oorspronkelijke stations zijn ook bewaard gebleven. Je kunt uiteraard ook een historisch ritje maken met de stoomtram van en naar Medemblik.

Stoomtram in 1981. Postkaart met foto van de stoomtram tussen Hoorn en Medemblik in 1981. Beeld: Railasia, Flickr.com

5. Verrassende kunstwerken op onverwachte plekken

Ben je kunstliefhebber of houd je ervan om door smalle straatjes te struinen en door de ruiten van bijzondere winkels te koekeloeren, dan kun je je hart ophalen langs het Grote Oost en in de aangrenzende straten. Naast de eerder genoemde grote musea zijn er overal in de stad kleine tentoonstellingsruimtes, galerieën en ateliers te vinden waar je inspiratie kunt opdoen. Daarnaast vind je op de meest onverwachte plekken verrassende kunstwerken: in parken, op pleinen, daken, verborgen eilandjes en zelfs in het water.

Wil je winkelen, loop dan het beroemde winkelrondje op het Gouw en langs de Gedempte Turfhaven. Wie voorkeur heeft voor de kleinere bijzondere zaken, kan tijdens het winkelrondje het begaande pad verlaten en in tussenstraatjes en langs het Grote Oost fascinerende antiek- en curiosawinkels ontdekken, tweedehands kledingzaakjes binnenlopen en kleurrijke etalages bewonderen.

De Waag op het plein De Roode Steen in Hoorn

De Waag op het plein De Roode Steen in Hoorn. Rechts van de Waag is de straat de Grote Oost van Hoorn. Beeld: Canadian Pacific, Flikr.com

6. Meer dan de wekelijkse inkopen

Hoornse markten zijn meer dan alleen een gelegenheid om je inkopen te doen. De stad kent verschillende populaire wekelijkse en jaarlijkse markten, waaronder de bekende traditionele Lappendag, de laatste dag van de Hoornse kermis in augustus. Deze markt wordt al eeuwenlang gehouden en is een van de grootste in Nederland. ’s Ochtends vroeg al vormen honderden marktkramen een lint van geuren en kleuren, dat door de stad slingert.

In natuurpark Blokweer, vlakbij Hoorn, organiseert MAK Blokweer elke vrijdag een vermakelijke streekmarkt met biologische producten van lokale ondernemers. Naast het vaste aanbod aan kazen, vlees, groenten, fruit en brood kent de streekmarkt een wisselkraam die elke keer door een andere ondernemer wordt gevuld. De ene keer vind je er heerlijke jam, de andere keer honing van lokale bijen. Van een bezoek aan deze markt kun je ook een leuk daguitje maken, want zowel het natuurpark, de kijkboerderij als het bezoekerscentrum zijn tegelijkertijd geopend.

Weet jij nog iets waarvoor je zeker een keer naar het historische Hoorn moet gaan?

VOC Pakhuizen in Hoorn

VOC Pakhuizen in Hoorn. Aan de gracht de Turfhaven. Deze straat wordt ook wel ‘onder de boompjes’ genoemd.

Auteur: Liza Koppenrade

Publicatiedatum: 09/03/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.