Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Westfries Museum: galerij van de Gouden Eeuw

In het statige huis met de trapgevel aan het marktplein vergaderden ooit de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier. Nu huist het Westfries museum in dit pand.

De Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier was een belangrijk regionaal bestuur bestaande uit de zeven steden van West-Friesland, waar Hoorn destijds bij hoorde. Het gebouw kreeg de naam Statencollege en staat hier sinds 1632. De stenen leeuwen op de tredes van de trapgevel presenteren ieder één van de zeven stadswapens.

De geschiedenis van de overige, aangrenzende gebouwen van het Westfries museum gaat nog wat verder terug. In 1994 breidde het museum uit naar de naastgelegen woonhuizen. Deze werden gebouwd in de vijftiende eeuw, maar in de achttiende eeuw werden ze opgeknapt in classicistische stijl. In 1953 werden de originele middeleeuwse keldergewelven van deze huizen herontdekt door het museum. De panden worden goed onderhouden en worden nu ook als expositieruimte gebruikt.

Waagplein met standbeeld Jan Pz.Coen en Westfries Museum te Hoorn. Collectie Provinciale Atlas, Norod-Hollands Archief.

Het Westfries Museum heeft dit voormalige bestuursgebouw ingericht met een serie stijlkamers vol kunst en handwerk uit de Gouden Eeuw. Het schitterende interieur sluit naadloos aan op de collectie. Naast de cultuurhistorische uitdossing van het museum worden er belangrijke verhalen verteld over de Nederlandse geschiedenis. De Gouden Eeuw is een tijd waarin Nederland veel rijkdom verwierf door de handel, hoewel dit ook vaak met geweld gepaard ging. Het Westfries Museum is niet bang om deze koloniale geschiedenis verder uit te diepen en een brug te slaan tussen de discussies van het heden en de gebeurtenissen van het verleden.

Publicatiedatum: 26/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.